Zdravlje i savjeti

Još jedna korist od kafe: Smanjuje rizik od metaboličkog sindroma

Najnovija istraživanja otkrila su da je konzumiranje kafe u količini od jedne do četiri šoljice dnevno povezano sa smanjenim rizikom od metaboličkog sindroma.

“Metabolički sindrom je grupa metabolitičkih poremećaja koja uključuje nekoliko faktora rizika poput povišenog krvnog pritiska, visokog nivoa holesterola, pretilosti i visokog šećera u krvi”, objasnila je specijalistica interne medicine u bolnici St. Joseph u Orangeu u Californiji Seogeun Naomi Hong.

Procjenjuje se da metabolitički sindrom ima više od milijardu ljudi u svijetu. Život s ovim sindromom može povećati rizik od kardiovaskularnih problema, uključujući koronarnu bolest srca i moždani udar.

Polifenoli u kafi su ključni

Institut za naučne informacije o kafi (ISIC) prezentirao je rezultate svog istraživanja na 13. Evropskoj konferenciji o prehrani u organizaciji Federacije evropskih prehrambenih društava (FENS) u Dublinu.

Profesor na Univerzitetu Catania i autor studije Giuseppe Grosso istraživanje je obavio u Poljskoj i Italiji. Grossovo istraživanje sugerira da su za smanjenje rizika od metaboličkog sindroma ključni polifenoli koji se nalaze u kafi, posebno fenolne kiseline i flavonoidi.

Osim toga došao je do rezultata da umjereno konzumiranje kafe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i dijabetesa tipa 2.

Prethodna istraživanja

Shelley Wood, klinička dijetetičarka iz Medicinskog centra doline Santa Clara u Californiji, rekla je da ovo istraživanje podupire prethodna istraživanja.

“U studijama koje istražuju rak pokazali su da polifenoli u kafi usporavaju ili sprečavaju rast ćelija karcinoma u istraživanjima obavljenim na životinjama”, rekao je Wood.

Ona kaže da isti polifenoli u kafi također mogu djelovati kao antioksidans, koji smanjuje upalu i oksidativni stres, te može djelovati kao antidepresiv.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh