Teme

Josip Andrić: “Symbol of ‘ ćeif”

Vraćajući se za Njemačku, krajem kolovoza 2019. godine, prolazio sam poslovnim prostorima na aerodromu u Sarajevu. Htio sam kupiti neku stvar koja će me podsjećati na Bosnu. Na desnoj strani dućana u oko mi je upala reklama visočke kave Zlatna džezva. S posebnom radošću sam čitao i divio se dosjetljivosti onog koji je pravio reklamni plakat. Riječi “Symbol of ‘ ćeif” su mi sve rekli o kafi iz Visokog. Riječ “ćeif” ne treba ni objašnjavati. Jedinu kafu koju pečem i pijem u Njemačkoj jest baš ta Vispak-ova.

Kroz reklamu su mi izronila mnoga lijepa sjećanja na moj boravak u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom: prijateljski odnos Visočana prema našim profesorima, franjevcima; šetnje po brdu Visočici; brojni odlasci na utakmice fudbalskog kluba Bosne; igranje lopte na stadionima Bosne!
Uz to moram spomenuti i dva visočka liječnika koji su bili i ostali vezani prijateljskim vezom uz FKG u Visokom, a to su dr. Dženanović i dr. Bektaš.

Povezanost Visočana i FKG-a u Visokom i danas je vrlo živa.
U dućanu se nisam na kraju odlučio za kesicu visočke kafe, nego sam uzeo knjigu s naslovom “Tvrđava” koju je napisao Meša Selimović.

Vratio sam iz Bosne u Njemačku. Uz kafu prelistavam i čitam “Tvrđavu”. Tamo na prvoj stranici pronalazim rečenicu: “Ono što nije zapisano, i ne postoji; bilo pa umrlo.” Zato zapisah, na poticaj ovog književnog natječaja “Na kavi s…” par riječi koje su me vratile u dane djetinjstva i život u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

tekst Josip Andrić
fotografija fra Zvonko Benković

Preuzeto sa facebook stranice Franjevačke klasične gimnazije Visoko

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh