JP “Veterinarska stanica” Visoko dobitnik Certifikata kojim su uvršteni među najuspješnije firme u BiH

1486

U vremenu otežanog poslovanja veterinarskih stanica u BiH, kada u blizini Visokog od Zenice do Sarajeva propadaju i loše posluju veterinarske stanice, a njihovi radnici štrajkuju i nemaju plate, visočka Veterinarska stanica dobija priznanja i potvrđuje višegodišnji dokazani kvalitet u radu.

MARKETING

” Centar za istraživanje i razvoj iz Banja Luke dodijelio nam je Certifikat kojim se potvrđuje da smo prema njihovom istraživanju uvršteni među najuspješnije firme u Bosni i Hercegovini. Tim prije ovaj Certifikat nam puno znači zbog kompletnog odnosa društvene zajednice u Visokom prema nama, a čega ste i sami svjesni. Ovim priznanjem smo dokazali da nismo dio neke negativne male lokalne politike i dnevnopolitičkih potkusurivanja. Samim tim ovakva priznanja nam daju podstreka da i dalje radimo uspješno kako smo i navikli, jer dovoljno je samo sagledati situaciju od Zenice do Sarajeva u poslu kojim se mi bavimo da bi vam bilo jasno da je JP Veterinarska stanica Visoko jedna zaista uspješna i zdrava firma” – izjavio je za Visoko.co.ba direktor Veterinarske stanice Ahmet Kurspahić.

Podsjećanje na istorijat JP Veterinarska stanica Visoko

1945.godine poslije Drugog svjetskog rata na općini Visoko haralo je oko 15 zaraznih bolesti kod svih vrsta životinja. To su antrax, šuštavac, ždrebečak, kokošija kuga, kokošija kolera, svinjska kuga, TBC, bjesnilo, američka gnjiloča pčelinjeg legla, šuga, vrbanac…

1947.godine Narodni Odbor Sarajevo predaje zgradu u kojoj iste godine počinje sa radom Veterinarska stanica Visoko. 1952.godine u Visokom se osniva prvi Repro centar za umjetno osjemenjavanje u SR BiH. To su bili temelji za kasniji razvoj u.o u SR BiH. Repro centar kasnije se prebacuje u Sarajevo, a onda u Banja Luku. Razvojem stočarstva na općini Visoko raste i potreba za veterinarskim uslugama. Tako su 1985.godine počele aktivno sa radom Veterinarska ambulanta Bradve – Moštre i Veterinarska ambulanta Gračanica. 1984.godine izvršeno je 300 umjetnih osjemenjavanja , dok je 1990.godine izvršeno 3300 umjetnih osjemenjavanja.

U toku agresije vršena su preventivna cijepljenja protiv antraxa i bjesnila, kao i rigorozna kontrola prometa stoke i toke za klanje. Stalnim kontrolama sprječavan je eventualni unos zaraznih bolesti, posebno zoonoza, tako da nismo imali nijedan slučaj pojave ovih bolesti. Posebno ističemo da nije zabilježen niti jedan slučaj trovanja hranom, kako građana, tako i pripadnika Armije RBiH.

Odmah poslije agresije uvozom goveda, ovaca i koza iz nekih zapadnoevropskih zemalja unesene su zarazne zoonoze, bruceloza i Q groznica, koje su nanijele veliku gospodarsku štetu u BiH. Zahvaljujući efikasnim dijagnostičkim ispitivanjima ovih bolesti, šteta na našoj općini su minimalne. 1997.godine izvršena je rekonstrukcija ambulante Bradve, a 2000.godine i Veterinarske stanice Visoko. Umjetno osjemenjivanje goveda nikada nije prekidano, tako da se godišnje osjemenjavanja 2800 krava i junica, što nas stavlja u sami vrh po broju umjetno osjemenjenih krava. Zahvaljujući kontinuiranom višegodišnjem umjetnom osjemenjavanju na općini Visoko potpuno je nestala domaća primitvna pasmina Buša, koja je davala oko 800 litara mlijeka godišnje. Danas njeni križanci, koji vode porijeklo od visokoproduktivnih pasmina (frizijac, simentalac, montafonac), daju u prosjeku preko 4000 litara mlijeka godišnje.

Za uspješan dugogodišnji rad Veterinarske stanice Visoko zaslužni su dr. Muftić, Ahić dr. Tadžudin, Ahić dr. Ifet, Limo dr. Mustafa, Handžić Rašid, Dervić Ramiz, Salihbegović Hasan, Zečević Ferid, Buljušmić dr. Faruk, Dovadžija dr. Mustafa, Hodžić Džibo, Fejzagić Salih…

Komentari

komentara