‘Jugoslavija, moja otadžbina’ najbolja predstava Pozorišnih igara BiH u Jajcu

125

Proglašenjem najboljih i dodjelom nagrada, u Domu kulture Jajce okončane su još jedne Pozorišne/Kazališne igre BiH.

Stručni žiri u sastavu predsjednica Tina Laco, te Irina Dobnik i Elvis Ljajić odlučio je da nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripadne predstavi “Jugoslavija, moja dežela”/“Jugoslavija moja otadžbina“ reditelja Marka Misirače, po istoimenom nagrađivanom romanu Gorana Vojnovića, književnika i reditelja iz Ljubljane.

Predstava je nastala kao koprodukcija Gledališča Kopar i Pozorišta Prijedor. Koproducent predstave je i Fondacija Fridrih Ebert Stiftung za BiH.

Nagrada za najboljeg reditelja Pozorišnih igara pripala je Marku Misirači za spomenutu predstavu “Jugoslavija, moja dežela”/“Jugoslavija moja otadžbina“.

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja pripala su ansamblu Kamerng teatra 55 za uloge u predstavi “Schindlerov lift” autora Darke Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, Ansamblu Narodnog pozorišta Tuzla za uloge u predstavi “Kreketanje” po tekstu Almira Bašovića u režiji Aleša Kurta, nagrada za glumu pripala je i Nermanu Mahmutoviću za ulogu Svebora u predstavi “O medvjedima i ljudima” Narodnog pozorišta Sarajevo čiju režiju potpisuje nedavno preminuli autor i režiser Saša Anočić.

Miljka Brđanin, članica ansambla pozorišta Prijedor, nagrađena je za ulogu u predstavi „Jugoslavija, moja dežela”/“Jugoslavija moja otadžbina”.

Glumac Boris Šavija član ansambla Narodnog pozorišta Republike Srepske dobio je nagradu za glumačka ostvarenje u predstavama “Zlatno doba” Narodnog pozorišta Republike Srpske i “Jugoslavija, moja dežela/Jugoslavija moja otadžbina“.

Najbolji mladi glumac je Dražen Pavlović za ulogu Isusa u predstavu “Isus, Sin Čovječji” autora Halila Džubrana, s rediteljskim potpisom Roberta Pehara, Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar.

Nagrada za najbolji dramski tekst pripala je Almiru Bašoviću za tekst predstave “Kreketanje“ u izvedbi ansambla NP Tuzla. Nagrada za najbolju dramaturgiju pripala je Kemalu Bašiću također za rad na predstavi „Kreketanje“.

Nagrada za najbolju kostimografiju pripala je Mirjani Zagorec za izradu kostima u predstavi “Isus, Sin Čovječji”. Ova predstava također je imala i najbolju muziku koju potpisuje Gabrijel Prusina.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Adisi Vatreš Selimović za predstavu “Schindlerov lift“ Kamernog teatra 55.

Prije proglašenja najboljih pozorišnih ostvarenja direktorica Doma kulture Jajce Smiljka Brtan uručila je zahvalnice prijateljima Igara.

Fena / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.