ZanimljivostiReceptiJuneće rolnice s krompirom

Juneće rolnice s krompirom

Uživajte u našoj današnjoj preporuci.

Sastojci (4 porcije):

  • 700 g junećeg buta
  • 2 kašike senfa
  • 3-4 mala kisela krastavca
  • 100 g sira (edamer, gauda…)
  • 2 kašike  glatkog brašna
  • sol, povrtni začin
  • 600 g batata
  • Za sos:
  • 1 veći luk
  • 2 čena bijelog luka
  • 1 kašika koncentrata paradajza
  • 0,5 dl bijelog vina
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 dl vode
  • ružmarin, lovorov list
  • 1 kašičica škrobnog brašna

Priprema:

Junetinu nasijecite na tanke šnicle, posolite, dodajte biljni začin, premažite senfom te napunite tanko nasječenim krastavcima i sirom. Šnicle čvrsto smotajte i pričvrstite čačkalicama. Uvaljajte ih u brašno, zapecite sa svih strana na jačem ulju te stavite sa strane.

U istoj posudi dinstajte na slabijoj vatri usitnjen luk. Kada omekša dodajte sve ostale sastojke (osim škrobnog brašna). Dobro promiješajte pa kuhajte oko 15 minuta.

Štapnim mikserom usitnite sastojke, dodajte rolince i 1-2 dl vode. Kuhajte oko 30 minuta ili dok meso ne omekša.

Batat ogulite, premažite uljem i posolite te ispecite u rerni na 200 °C. Pred kraj u sos dodajte škrobno brašno pomiješano s malo vode. Kuhajte još 2-3 minute pa meso i sos poslužite uz pečeni batat i salatu po izboru.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE