Jupić: Svi pacijenti koji lažu zdravstvene radnike bit će zakonom sankcionisani

281

Adnan Jupić, ministar zdravlja Zeničko – dobojskog kantona bio je gost u emisiji „Dobar dan BiH“, a s njim smo razgovarali o situaciji koju nam je napravio koronavirus. Otkrio nam je kako se ZDK bori s ovom pandemijom, i koji su im to naredni koraci.

MARKETING

“Ovo što se desilo u Zenici je plod nepažnje i nesnalaženja, ali smo to na neki način prevazišli”, kazao je Jupić na početku gostovanja.

Nakon što su se pojavili novi zaraženi pacijenti napravili ste reorganizaciju.

“Mi smo resurse preusmjerili davno računajući na to da pravo na zravstvenu zaštitu imaju svi. Određeni sektori su zatvoreni a drugi su preuzeli njihove obaveze. Ovo je niz nesretnih okolnosti, i vezano je za tuzlansko žarište. Prilagodili smo se i nastavili da radimo”.

Kako su pacijenti reagovali?

“Nismo im davali lažni optimizam, i nismo ih lagali nego smo pokušali steči njihovo povjerenje. Mi smo prve korake napravili prije svih skoro u regionu, jer mislimo i na druge ljude i pacijente”.

Šta je s ostalim pacijentima?

“Taj sistem funkcioniše i mogu dobiti njegu koja im je potrebna. Nijedan pacijent neće biti uskračen za pomoć koja mu je potrebna”.

Lažne vijesti se često pojavljuju, kako rješavate i pronalazite kontakte zaraženog?

“To nam je najveći i praktično nerješiv problem bez saradnje građana. Napravili smo jak bedem koji može odgovoriti svakom zadatku. Trenutno nam je najveći problem pacijenti koji su lagali da nisu imali kontakte sa oboljelim, a imali su. Lagati zdravstvenog radnika je neodgovorno prema sebi i drugima. Mi se susrećemo s virusom koji je zarazan ali nije toliko smrtonosan i sve ovo nam treba biti opomena za budućnost”.

Na koji način neposlušne sankcionišete?

“Ima u Zakonu sve, kolika je novčana kazna ili neka druga. To je konkretno ugrožavanje zdravlja svog, najmilijih i svih oko sebe”.

Koliko u ZDK ima novozaraženih?

“Imamo 10, 8 ih se povezuje sa tuzlanskim žarištem. Dosada smo imali 20 pozitivnih, s tim da su se neki oporavili. Trenutno stanje je da je 20 pozitivnih, s tim da je troje izliječeno. Naš prvo zaraženi je bio odgovoran, i zato je sada dobro”.

Kako se Vi osjećate, je li Vas strah?

“Mene apsolutno nije strah i svoje ponašanje temeljim na struci. Imamo dobar Krizni štab koji radi odgovorno i kad vidim njih umor nestane”.

 

Visoko.co.ba/Hayat.ba

Komentari

komentara