Naslovnica Svijet Daleki istok Južna Koreja ...

Južna Koreja tvrdi da za samit Sjevera i SAD-a ima ‘99,9 posto mogućnosti’

Južnokorejska predsjednička Plava kuća saopćila je u utorak da postoji 99,9 posto mogućnosti da se dogovoreni samit između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država održi kako je i planirano.

39

Chung Eui-yong, vodeći sigurnosni savjetnik predsjednika Moon Jae-ina, izjavio je novinarima na letu za Washington da Južna Koreja trenutno ima 99,9 posto uvjerenja da se samit Sjevera i Washingtona održi kako je i planirano iako je njegova zemlja spremna na nekoliko mogućnosti, navodi Plava kuća.

Moon, u pratnji Chunga, stigao je u Washington u ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu kako bi održali samit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u utorak.

Chung je izjavio novinarima da samit Južne Koreje i SAD ima za cilj iskrenu razmjenu mišljenja između čelnika dvije zemlje o tome kako da se nose s novonastalim situacijama, mrekavši da će samit biti usmjeren na razgovore između Moona i Trumpa.

Kazao je da će Moon i Trump otvoreno razgovarati o načinima da se samit Sjevera i SAD-a učini uspješnim kako bi se postigao značajan sporazum između dvije strane i omogućila bi se njegova provedba.

Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un  usuglasili su se da se sastanu 12. juna u Singapuru na prvom samitu ikada između Sjeverne Koreje i SAD-a, prenosi Xinhua.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.