Kad se vrijedne ruke slože, sve se može: U brezanskom obdaništu više ne kasne plate, a postoji mogućnost i zapošljavanja novih radnika

444

Obdanište “Umihana Čuvidina” u Brezi izgrađeno je 1984, a u ratu je gotovo u potpunosti devastirano. Nakon rata adaptirano je tek toliko da mališani imaju gdje boraviti. Ali, kako su godine prolazile na mališane niko nije pazio. Nisu boravili u sjajnim uslovima, niti su ih ikad i imali. Plate su kasnile, a od rata devastiran objekt nije mijenjao izgled.

MARKETING

Uposlenici bez plata pet mjeseci

– U proteklom periodu u Obdaništu je bilo velikih problema. U 2017. godini evidentirano je kašnjenje od pet plata za tada 10 uposlenika. Broj djece u tom periodu je bio znatno manji, kretao se najviše do 60, i bili su raspoređeni u dvije mješovite grupe. Objekt je bio u dosta zapuštenom stanju, dotrajala stolarija krovna konstrukcija, te slaba termoizolacija. Unutrašnji dio objekta prilično zapušten bez dugogodišnjeg ulaganja. Dio prostorija bio je iznajmljen Udruženju žena, što je dodatno smanjivalo kapacitet vrtića – priča Amra Mušić, trenutna direktorica ove Javne ustanove.

Da se sve može kad se vrijedne ruke slože, dokazuju vrijedni uposlenici ove ustanove, koji su željeli promijeniti i poboljšati uslove u kojima mališani borave. Uz pomoć Općine, te uz dosta rata i truda, stanje u Obdaništu nakon 2017. godine počinje da se poboljšava. Ovoj akciji pridružili su se i roditelji, te pružili ogromnu i nesebičnu podrku.

– Postepeno smo počeli sa uređenjem objekta, svi uposlenici su zajedno radili na samom čišćenju i sređivanju prostorija. Vratili smo prostorije koje su koristile članice Udruženja žena. Veliki broj roditelja uključio se u adaptaciju i uređenje vrtića. Jedan od roditelja (Dejana Fejzanović) pomogla mi je da stupim u kontakt sa predstavnicima stranih udruženja koji su nam pomogli i donirali prve donacije za vrtić. Uključilo se zaista mnogo ljudi koji su nam pomagali – rekla je direktorica.

Podrška Općinskog načelnika

Osim donacija najveću podršku ova ustanova ima iz Općine, koja je ovoj ustanovu neophodna.

– Veliku podršku i pomoć u ovom periodu nam je zaista pružio načelnik općine Breza Munib Zaimović zajedno sa svojim saradnicima. Uz pomoć općinskih sredstava uspjeli smo smanjiti dugovanja i prema uposlenicima i prema dobavljačima. Poboljšanjem uslova postepeno se počeo povećavati broj djece u vrtić, sada se već možemo pohvaliti da imamo popunjem kapacitet, 105 upisanih mališana – kaže Mušić.

Nakon riješavanja elementarnih problema vrtić počinje normalno da funkcioniše. Djeca rade i borave u boljim uslovima, a uposlenici napokon dobijaju svoje plate.

– Imamo stručan kadar koji se trudi da svakodnevno djeci približi i upozna ih sa novim sadržajima. Vrtić radi od 6:30h do 16:30h. Cijena usluga cjelodnevnog boravka djeteta u vrtiću je 150 KM što nije dovoljno da bi vrtić mogao samostalno funkcionisati. Ako ovu cifru podijelite sa brojem radnih dana u mjesecu, cijena dnevnog boravka djeteta u vrtiću sa dva obroka i konstantnom brigom odgajatelja iznosi sedam maraka, što znači da to ne pokriva ni osnovne potrebe. Stoga je veoma važna pomoć Općine – navodi Mušić.

Obdanište u novom sjaju

Nedavno, Obdanište je dobilo i završni sjaj koji mu je trebao svih ovih godina, uz pomoć općine Breza.

– Završen je i projekt utopljavanja obdaništa, te su promjenjeni svi prozori i vrata na objektu. Također je urađena termoizolacija, što je zaista doprinjelo poboljšanju uslova za boravak djece u vrtiću – rekla je direktorica.

U prošloj godini je realizovan još jedan projekt „Participativni budžet u BiH“ u saradnji sa Ministarstvom Češke Republike, Općinom Breza i Vijećem roditelja Obdaništa.

– U sklopu ovog projekta izgrađeno je igralište u dvorištu vrtića koje će moći koristiti našim mališanima i uljepšati im boravak. Također, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet, komunikaciju i zaštitu okoline ZE-DO kantona odobrilo je sredstva za realizaciju projekta „Zalutali otpad“. Tokom realizacije ovog projekta mališani ne samo da su dosta naučili o reciklaži i zaštiti naše okoline nego su i uživali u raznim aktivnostima tokom realizacije – kaže Mušić.

Nakon poboljšanja uslova i povećanja kapaciteta Obdaništa, ustanova će dobiti mogućnosti novog zapošljavanja, a to su logoped i odgajatelj.

 

Visoko.co.ba/OO SBB Breza

Komentari

komentara