Kad stižu osumnjičeni za učešće u borbama na teritoriji IS-a?

60

U Bosnu i Hercegovinu uskoro bi trebala biti deportovana grupa bh. državljana iz Sirije koji su boravili na teritoriji takozvane Islamske države. Za ovim ljudima raspisane su međunarodne potjernice i oni bi po povratku u našu zemlju trebali biti smješteni u pritvorske jedinice. Trebali su biti izručeni ovog četvrtka, ali je to odgođeno zbog turske operacije u Siriji, potvrdio je za Federalnu TV ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

MARKETING

Kada će se vratiti, ovisi o razvoju najnovijih dešavanja u Siriji.

“U vrlo skorom vremenu u BiH treba da stigne osam ili devet osoba iz Sirije za koje je prethodno BiH raspisala potjernicu i odredila pritvor. Nakon toga će biti predati u nadležnost Suda i Tužilaštva BiH”, kazao je Mektić

Za struku je ovo rezultat nedavne posjete zvaničnika CIA-e našoj zemlji i misle da će tih slučajeva biti još u budućnosti. Sada je sve na domaćem pravosuđu – da uradi svoj dio posla, odnosno da pokaže da mogu biti na visini zadatka, što do sada nije bio slučaj.

“State Department nije zadovoljan procesiranjem ovih osoba jer smatraju da su kazne do sada bile prilično niske – u prosjeku je to bilo dvadeset mjeseci. Sada se vjerovatno očekuju veće kazne, ali bit će teško iznijeti dokaze”, ističe Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije.

Akademska zajednica detektuje razlog što su dosadašnje kazne blage. Također, saradnja svih policijsko-pravosudnih institucija stavila je ovaj problem u institucionalne okvire. Odlazak na strana ratišta postao je krivično djelo 2014. godine i zakon koji ovo reguliše nije mogao biti primjenjivan retroaktivno, pa je državno tužilaštvo preko onih koji su već bili na ratištima našlo način kako bi navedeno krivično djelo bilo dokazano.

“Ti ljudi su sarađivali i bili dobar izbor informacija kako bi Tužilaštvo BiH moglo da prikupi informacije o drugima koji su učestvovali na borbenim linijama i kako bi sigurno mogli imati materijalne dokaze da bi se ta kazna mogla povećati. Sigurno su zbog ovoga kazne bile male”, objašnjava Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku i sigurnosne studije UNSA.

Osim boraca, problem su i njihove porodice, naročito supruge i djeca, koji su se više puta javljali medijima i bosanskohercegovačkim institucijama sa željom da se vrate u našu zemlju.

Hadžović upozorava da će većinu posla morati učiniti policijske strukture, ali da se moraju uključiti i vjerske zajednice, školstvo, socijalni radnici.

“Po međunarodnom pravu i u suštini, možemo reći da dijete nije biralo mjesto ni vrijeme gdje će otići. Isto tako može se razgovarati o ženama, koje su otišle pod prisilom ili ne”, ističe Kržalić

Osim odlaska na ratiše tzv. Islamske države, državno pravosuđe procesira i one koji su otišli na ratišta Ukrajine.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara