Kad treba zamijeniti filter kabine na automobilu

86

Ako pratimo cirkulaciju vazduha u automobilu jedan krak je prema motoru i o njegovom kvalitetu brine filter vazduha, a drugi krak je prema kabini i njegov kvalitet nadzire filter kabine.

MARKETING

Filter kabine sastoji se od papira i pamuka te sadrži aktivni ugljenik. Njegova funkcija je spriječiti ulazak najsitnijih nečistoća u kabinu – do 0.1 mikrona i tako spriječiti da vozač i putnici udišu opasne polutante iz saobraćaja i okoliša.

Filear se obično nalazi iza suvozačeva pretinca ili ispod vjetrobranskog stakla. Treba ga mijenjati između 25.000 i 50.000 kilometara. Promjene bi trebale biti češće ako uglavnom vozite u gradskim uslovima gustog saobraćaja.

Kako sami možete uticati na njegovu funkcionalnost? Zapalite li često cigaretu u automobilu računajte da ćete mu smanjiti efikasnost jer se na njegove mrežice lijepe masne naslage dima.

Vrijeme za zamjenu filtra je ako osjetite mirise izvana čak i ako ste na klima-uređaju uključili opciju recirkulacije vazduha, ako osjetite neugodne mirise koji nisu povezani s mirisima izvana, ako vam u kabinu ulazi dim, ako je protok vazduha usporen, odnosno ako je pojačan rad motora ventilacijskog uređaja, a nema efekta. Sve su to razlozi za odlazak serviseru i zamjenu.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara