Zdravlje i savjeti

Kada biste trebali početi brinuti zbog svoje zaboravnosti

Stručnjaci kažu da može biti normalno zaboraviti neke stvari s vremenom, posebno informacije koje ne koristite redovno. Ovo je možda čak i način na koji mozak ostavlja mjesta za nova sjećanja.

Ukoliko ustanovite da se ne možete sjetiti svježijih informacija, to je najvjerojatnije zato što ne obraćate dovoljno pažnje potrebne za obradu i zadržavanje. Da bi se formirala memorija, mozak mora preuzeti informacije i zatim ih zabilježiti kako bi kasnije bile dostupne.

Ukoliko se, naprimjer, ne sjećate imena osobe koju ste upoznali prošle noći na zabavi, to bi moglo biti jer ste se fokusirali na nešto drugo kada ste prvi put čuli njegovo ili njeno ime.

Nemogućnost vraćanja memorije uobičajeno je stanje i događa se svima. Umjesto toga, može vam pomoći slična misao ili sjećanje indirektno vezano za ono što tražite, što će vam pomoći na kraju da se sjetite onoga što želite.

Imajte na umu da na pamćenje mogu utjecati najrazličitiji faktori, od nedostatka sna do emocionalne nevolje ili čak lijekova.

Osim rješavanja ovih problema, jednostavni koraci mogu pomoći u boljem zadržavanju. Kada čujete nove informacije, ponovite ih naglas i zapišite ih kada je to moguće. Pokušajte to povezati s nečim poznatim. Ukoliko odjednom zapamtite mnogo stvari, rastavite ih na manje jedinice (po asocijacijama) koje se lakše pamte.

Za ljude koji su neprestano zaboravni, ključno je kreiranje popisa. Nema ništa loše u tome što napišete svoje svakodnevne obaveze sve dok imate na umu da spisak nosite sa sobom i čitate, piše Health24.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh