Naslovnica Lokalne Teme Kada od hobij...

Kada od hobija napravite ozbiljnu priču: Prirodni sapuni i kozmetika rađeni sa ljubavlju

508

Fatima Smailagić iz Visokog je pravi primjer kako od svog hobija, sa puno ljubavi i želje možete napraviti ozbiljnu priču. Pored silnih obaveza na poslu i u porodici, Fatima je svoj dugogodišnji hobi uspjela pretvoriti u porodični obrt nazvan “T&E Hand Made Natural Soaps” u kojem proizvodi ručno rađene prirodne sapune i kozmetiku. Kako sama ističe, raditi i imati hobi koji također oduzima vrijeme, nije lako ali kada spojite svoj trud, znanje i radite ono što volite, to vas ispunjava na najpozitivniji način. Već danas, njeni proizvodi su vrlo traženi i cijenjeni, pošto se u svijetu a i kod nas sve više daje prednost prirodnim preparatima nad onim hemijskim. Ljudi jednostavno počinju da razmišljaju o svom zdravlju i samim tim traže zdrave preparate, a Fatimini su definitivno upravo to o čemu govorimo.

PRIRODNO JE ZDRAVO!

“Kako svi imamo problema sa kožom koja je često suha, masna ili kombinovano, pokušala sam za sve naći prirodna rješenja. Kako sam veliki pobornik prirodnih preparata, malo sam počela istraživati kozmetiku na prirodnoj bazi i odlučila se za testiranje i pravljenje prirodnih preparata. Kako se svakodnevno susrećemo sa temom štetnosti sadržaja proizvoda za njegu i tretiranje našeg tijela, a koji sadrže razne sintetičke i opasne komponente, odlučili smo se za proizvodnju prirodnih sapuna, šumećih kuglica, prirodnih deostikova, labela i slično”, objašnjava Fatima.

Prema njenim riječima, baza sapuna su kokosovo ulje, palmino ulje, maslinovo ulje, kao i druga ulja zavisno od svrhe i potrebe. Ova ulja sadrže sve vitamine koji su potebni našoj koži i ono što je najbitnije, nema nikakve hemije niti vještačkih sastojaka te su odlični za sve tipove kože. Sapune priprema hladnim postupkom i ne mogu se koristiti odmah nakon izrade, već se mora sačekati tri do čestiri sedmice da sapun “sazreva”.

“Ovaj hobi je početak nečega što bi moglo da pređe u ozbiljnu priču. Do sada nisam promovisala svoje proizvode ali su moji najvjerniji kupci upravo oni koji su međusobno, tzv. komunikacijom od usta do usta, preporukom zadovoljnih korisnika odlučili probati proizvode. Sve ovo ne bih mogla raditi bez podrške supruga, djece i porodice, koji su moja podrška i osobe koje mi daju vjetar u leđa da idem dalje. Optimista sam, trudim se. Život je lijep”, dodala je Fatima, koja je inače diplomirani inženjer i profesor hemije, a za kraj je, kao poruku svima koji razmišljaju da pokrenu neki svoj biznis uputila riječi Paulo Coelha:

“Jednog dana probudit ćete se i više neće biti vremena da uradite stvari koje ste oduvijek željeli uraditi. Uradi ih sad!”

Neven Krajišnik / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.