PreporukaKajsija - voće bogato vitaminima i mineralima u čijim čarima smo uživali...

Kajsija – voće bogato vitaminima i mineralima u čijim čarima smo uživali u djetinjstvu

Kajsije predstavljaju voće koje je veoma bogato vitaminima i mineralima. Veoma su bogate vitaminom C, kalijumom, vlaknima. Preporučuje se veći unos kajsija, za zdraviji organizam. Srbija je pogodna za uzgajanje ove vrste voća, koje nije previše zahtjevno, ukoliko su zime blage, rod kajsije može  biti veoma veliki.

Poželjno je, ali i veoma važno da se kajsija dobro tretira i da se vrši đubrenje i prskanje da bi rod bio veći, najbolje je posavjetovati se sa poljoprivrednim, hemijskim tehničarom oko odnosa i količine.

Ljekovita svojstva kajsije

Kajsije imaju veoma važnu ulogu u našem životu. Postoje mnoga korisna svojstva kajsije, za koje većina nikada nije ni čula. Kajsije su pogodne za zaštitu organizma od raznih infekcija, oboljenja i sličnih poremećaja u metabolizmu kako prenosi portal MajkaPriroda.

Konzumiranje kajsije potpomaže održavanju i ojačavanju naših kostiju, a i jačanju naših zuba. Pored ovih korisnosti kajsije imaju brojna druga korisna svojstva kao što su: liječenje vida koji je oslabljen, za očuvanje zdrave i sjajne kože, kao i za varenje hrane.

Kajsije se mogu konzumirati u većim količinama, neka preporučena doza iznosi dvije do tri kajsije u toku dana. Zašto je to tako? Kajsije su veoma bogate vitaminima, pored vitamina C, tu si i vitamini B2, B3, A, koji pomažu održavanju našeg metabolizma i očuvanju zdravlja.

Sadržaj kalijuma u kajsijama, veoma pomaže radu srca, i onima koji imaju problema sa srcem. Kajsije snižavaju holesterol, kao što i mogu da potpomognu prilikom rada srčanih mišića.

Uz konzumiranje kajsija, možete ojačati sve kosti u organizmu, iz razloga što su kajsije prebogate kalcijumom, čijim unosom možete direktno utjecati na svoju muskulaturu i skeletni sistem.

Kajsija za mršavljenje

Mršavljenje je moguće uz kajsije. Da, ovo voće itekako utiče na naš metabolizam. Konzumiranjem samo dvije ili tri kajsije u toku dana, naš metabolizam će biti ubrzan, trošićemo više kalorija i sagorijevati više masti. Nutricionisti i lični treneri preporučuju konzumiranje kajsije, u vidu užine između obroka, da bi se organizam zasitio i dobio dodatnu snagu, jer kajsije nisu previše kalorične, ali imaju veliku energetsku vrednost.

Zašto koristiti kajsiju kao lijek?

Kajsija je veoma preporučljiva od strane nutricionista, ličnih trenera, pa čak i doktora. Unos kajsije može ojačati Vaš organizam, metabolizam, kosti, pomoći oko poboljšanja vida, sniziti holesterol i održavati Vaš organizam sposobnim da odoli svim infekcijama i bakterijama.

Da li su suhe kajsije zdrave?

Naravno, vrlo važno pitanje. Kajsije pored svog prirodnog oblika mogu biti i sušene, samim tim kajsije koje su sušene su korisne skoro koliko i kajsije koje su u svom prirodnom obliku. Preporučuju se za održavanje zdravlja vaših unutrašnjih organa kao što su srce, crijeva, jetra. Takođe mogu se koristiti i za ubrzavanje metabolizma i probavnog trakta.

Jezgro kajsije

Svaka kajsija u sebi sadrži pored dijela koji je jestiv, onaj dio koji nije jestiv, koji je u čvrstom stanju, naravno to je koštica. U toj koštici nalazi se jezgro same kajsije, koje je veoma tvrdo, nije jestivo u svežem stanju, ima gorak ukus i ima nijanse boje od svijetle do tamno braon.

Sastav jezgra kajsije najviše je bogat vitaminom B17 koji dolazi u prirodnom obliku.

Postoji vjerovanje, da konzumiranje veće količine jezgra kajsije, koje je bogato vitaminom B17, smanjuje mogućnost pojave kancera, odnosno raka.

Koštice kajsije se mogu osušiti i tada imati primjenu u ishrani, samim tim pošto imaju vitamin B17, njihovo korištenje će dovesti do uređenja vlastitog probavnog sistema kao i zdravstvenog stanja uopšte.

Kompot od kajsije

Kompot od kajsija, najslađi trenutak našeg djetinjstva! Mhmm, koliko smo svi voljeli da jedemo ovaj kompot i da svojim mamama i bakama pomažemo prilikom čišćenja kajsija i spremanja ovog tradicionalnog kompota, koji pored džema od kajsije ima najznačajniju ulogu u našim djetinjstvima. Hajde da se svi zajedno podsjetimo, kako se to nekada radilo i kako smo svi mi uživali praveći ovaj kompot.

Biće nam potrebno:

Oko dva kilograma kajsija, krupnijih

Nekoliko kašika šećera, u zavisnosti od toga koliko volite slatko, preporučujem dvije kašike, mada ukoliko želite da uživate u slatkoći, slobodno stavite i četiri

Konzervans, 4 zrna konzervansa koji će se staviti u teglu

I naravno tegle u koje ćete odlagati ovaj kompot.

Priprema: kajsije presjeći na pola, očistiti i odvaditi koštice, ne koristite kajsiju ukoliko je pokvarena, ima nečistoće, pokušajte da otklonite što je više nečistoća moguće.

Kajsije staviti u posudu i preliti vodom, ostaviti da odstoje 10-15 minuta.

Poslije ovog vremena staviti kajsije u tegle, pospite ih šećerom i ubacite konzervans unutra i dobro nalijte vodom, da se tegle ispune, tako da kajsije budu unutar vode. Tegle zatvoriti poklopcem.

Uzmite veći lonac, stavite ga na vatru, unutra ubacite krpu i poredajte teglice, na način na koji ćete obezbijediti da se nijedna teglica međusobno ne dodiruje sa drugom. Sipajte vodu i stavite tegle. Tegle promućkati prije ključanja vode da bi se sav šećer pomiješao i rastopio. Kada voda provri ostavite još nekih 20-25 minuta na vatri. Kada sve završite skinite sa vatre i očistite tegle i odložite na hladno i suho mesto.

Džem od kajsije

Za sve sladokusce direktno od naših baka sa sela, po dobrom starom receptu, na koji niko nije ostao ravnodušan. Spremili smo danas za Vas, pogodite šta, džem od kajsije. Danas će nam biti neophodni:

Šećer, 900 grama

3 kilograma zrelih kajsija, koje su očišćene

Kajsije prije početka dobro oprati, iscijediti i očistiti od koštica. Stavite ih u šerpu, većih dimenzija, sipajte preko šećer, stavite na električni šporet, uključivši ga na srednju jačinu, i dobro promiješajte da bi se pomiješali sastojci i ravnomjerno rasporedili.

Kada vidite da je provrilo, smanjite jačinu ringle i ostavite 45-60 minuta da se dodatno kuhaju. Najbolje provjeriti da li je džem dobro skuvan, tako što ćete ga degustirati. Poslije ovog vremena, skinite šerpu, pripremite tegle i sipajte. Čuvajte na suhom i hladnom mestu. Mhmm, ukusno, dijelite svoje zadovoljstvo sa Vama dragim osobama, prijatno.

 

Visoko.co.ba/MajkaPriroda


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE