Kakanj dobija prvu javnu punionicu za električna vozila na inicijativu “Elektroprivrede BiH”

287

Na adresu Općine Kakanj stigla je inicijativa Javnog preduzeća “Elektroprivreda BiH” – Podružnica “Elektrodistribucija” Zenica za saradnju na izgradnji javne punionice za električna vozila na prostoru Kaknja.

MARKETING

U inicijativi se, između ostalog, kaže da su prema dosadašnjem iskustvu korisnici ovih punionica u vrijeme godišnjih odmora vlasnici električnih vozila koji žive u inostranstvu, a porijeklom su iz BiH, turisti koji posjećuju BiH i drugi vozači.

I JP “Elektroprivreda BiH” u svom voznom parku posjeduje određeni broj električnih vozila, te je u ovom momentu najveći korporativni korisnik električnih vozila i vlasnik najveće infrastrukture za punjenje u BiH.

Na ovu inicijativu iz Općine Kakanj je odgovoreno pozitivno.

Izgradnjom javne punionice za električna vozila stvorila bi se pretpostavka za buduće korištenje električnih vozila od strane građana Kaknja, povećao bi se turistički potencijal općine, povećao bi se imidž Kaknja kao promotora projekata zaštite životne sredine, a poboljšao bi se i imidž Kaknja u smislu povoljnog poslovnog ambijenta.

Trošak električne energije za pogon električnih vozila u prosjeku iznosi 1,6 KM/100 km, što je višestruko manje od troška benzina ili dizela za vozila sličnih performansi. Trošak održavanje je također značajno manji u odnosu na vozila sa pogonom na dizel ili benzin.

Prednosti korištenje električnih vozila u BiH su značajno smanjenje emisija štetnih gasova i poboljšanje kvalitete zraka u BiH, smanjenje emisija CO2, višestruko niža cijena pogonskog goriva, smanjenje buke u gradovima, te mogućnost korištenja različitih poticaja, koji su već uvedeni u zemljama EU, a u budućnosti se mogu očekivati i u BiH.

 

Visoko.co.ba/Općina Kakanj

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.