Naslovnica ZDK Crna hronika Kakanj: Uhapš...

Kakanj: Uhapšeno jedno lice zbog ratnog zločina

410

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e su locirali i lišili slobode osumnjičenog Željka Marića, zvanog ”Nindža”, rođenog 1968. godine u mjestu Bjelavići, općina Kakanj.

Marić se tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBiH na području općine Vareš u listopadu 1993. godine kao pripadnik Sedme bojne Vojne policije HVO Vitez postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

Marić se tereti da je namjerno nanosio snažnu fizičku i psihičku bol ratnim zarobljenicima i civilima bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Vojne policije HVO Vareš.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

 

 

Visoko.co.ba/Fena

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.