Naslovnica ZDK Politika Kako će nova ...

Kako će nova skupštinska većina podijeliti “plijen”: Kome će pripasti koje ministarstvo i na stotine javnih funkcija u ZDK

1014

Jučer je KO SDA ZDK javnost obavijestio da ima potrebnu većinu za formiranje vlasti u ZDK. Da bi neko formirao vlast potrebno mu je najmanje 18 zastupnika u Skupštini ZDK obzirom da Skupština broji 35 zastupnika. Novu koaliciju čine SDA (11), HDZ (3), ASDA (2), SBiH (1) i Omer Škaljo nezavisni kandidat koji je napustio NB. Već je zatraženo održavanje 3. sjednice Kluba poslanika Bošnjaka 8. saziva Skupštine ZDK, kako bi se izvršile izmjene pojedinih rukovodilaca u tijelima ove skupštine, s obzirom na novonastale promjene. Tako je nova većina zatražila da sjednica Kluba poslanika Bošnjaka bude održana u srijedu, 6. februara.

A sada slijedi i ono najinteresantnije, a to je podjela izbornog “plijena” zvanog funkcije u javnom sektoru, a posebno će biti interesantno vidjeti kako je zamišljena podjela ministarskih pozicija.

Podsjećamo u ZDK imamo 10 ministarstava i to: Ministarstvo finansija, Ministarstvo za privredu, Ministarstvo za pravosuđe i upravu, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Ministarstvo za prostorno uređenje promet i komunikacije i zaštitu okoline, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za boračka pitanja, Ministarstvo za rad, socijslnu politiku i izbjeglice.

Kako saznaje Visoko.co.ba buduća raspodjela ministarstava bi mogla biti slična ovoj trenutnojkada su političke stranke u pitanju, s tim da bi SBB-ove funkcije preuzeli kadrovi ASDA, pa bi tako Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo MUP-a i Ministarstvo za prostorno uređenje promet i komunikacije i zaštitu okoline pripalo ovoj stranci.

HDZ bi zadržao postojeća dva ministarstva, a to su Ministarstvo finansija i Ministarstvo za privredu.

SBiH bi novom raspodjelom dobila jedno ministarstvo, dok bi ostala četiri pripala SDA uz poziciju premijera i predsjedavajućeg Skupštine ZDK.

U ovoj raspodjeli za sada je izvjesno da će Visoko dobiti jednu ministarsku poziciju kroz kadrove ASDA pa će Dario Pekić biti ministar MUP-a ZDK, dok je realno očekivati i da zbog dobrog izbornog rezultata u Visokom i neko od kadrova OO SDA Visoko moguće dobije jednu ministarsku poziciju. Navodno će premijera dati OO SDA Zenica kao i predsjedavajućeg Skupštine ZDK.

Uz postojeću raspodjelu funkcija koja je javnosti u prvi mah najinteresantnija, slijedi i ona puno interesntnija i značajnija za sve gradove u ZDK, a koja će se dešavati po cijelom kantonu. To je raspodjela funkcija u javnom sektoru, na direktorskim pozicijama, upravnim i nadzornim odborima koji su u nadležnosti Kantona.

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.