Jesen je stigla, a s njom i sezona mnogima omiljene poslastice – kestenja na vatri. Naravno, danas se to lako radi i u rerni, a evo kako da vam ispadnu baš kako treba

Da biste ispekli kestenje nije nikakva velika mudrost. Ipak, mnogi izbjegavaju da to rade kod kuće, jer se čini kao previše posla, pa onda bacaju pare na precijenjeno kestenje sa ulice.

Međutim, vrlo je lako.

Za početak, potrebno vam je svježe kestenje i jedan nož – da se ne biste posjekli, uzmite oštar, “reckavi” nož za hljeb. Svaki kesten zasijecite po širini, sve dok se ljuska ne rastvori.

Potom, rasječene kestenove ubacite u šerpu, dodajte vodu i malo posolite. Pustite da se krčka dok ne prokuha, a onda kestenje izvadite iz vode, prebacite u tepsiju i stavite u rernu prethodno zagrijanu na 220 stepeni da se peče 15 minuta.

Kad kestenje bude pečeno, stavite ga na tanjir, prekrijte krpom i ostavite nekih pet minuta da odstoji. Ovo će vam olakšati čišćenje.

Uživajte!