Kako da pristupite vježbanju ako imate visok krvni pritisak

82
Naučnici znaju da vježbanje uzrokuje da se tijelo prilagodi na način da snižava krvni pritisak, ali ne postoji zagarantirana jedinstvena formula koja bi mogla djelovati kod svih ljudi. Međutim, postoje opće smjernice koje se tiču ​​četiri ključna aspekta vježbanja.

Učestalost

MARKETING

Cilj je svakodnevno raditi aerobne vježbe i vježbati snagu dva puta sedmično (u pravilnim razmacima kako biste omogućili oporavak mišića).

Intenzitet

Započnite vježbanje umjerenog intenziteta za početak. Za aerobne treninge to znači da dostižete između 60 i 70 posto vašeg maksimalnog ciljanog otkucaja srca. Dokazi ukazuju na to da vježbanje jačim intenzitetom može rezultirati značajnijim smanjenjem visokog krvnog pritiska.

Trajanje

Cilj je imati najmanje 30 minuta aerobne aktivnosti dnevno, povećavajući se na 60 minuta ukoliko je to moguće. Međutim, ako su vrijeme ili sposobnost vježbača problem, vježbajte u nekoliko navrata od po nekoliko minuta svakodnevno kako biste dostigli ciljanih 30 minuta. Trening snage treba da cilja sve glavne mišićne grupe koristeći težinu koja vam omogućava da završite dva-tri seta od po 10-12 ponavljanja.

Vrsta vježbe

Efektivne aerobne aktivnosti koje je lako započeti su hodanje, vožnja bicikla i plivanje. Također, možete uključiti i trening snage kao što je dizanje tegova, piše Health24.

Rad s ljekarom na planu vježbanja je obavezan. Ljekar može predložiti testiranje kako bi odredio vašu idealnu ciljnu srčanu frekvenciju tokom intenzivne aktivnosti. Ukoliko ste, pak, na lijekovima za visok krvni pritisak, trebate dobiti potvrdu od ljekara da oni ne utječu na vašu sposobnost vježbanja.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara