NaslovnicaLokalne TemeVIDEO: Prhinj...

VIDEO: Prhinje – selo između Visokog i Breze u kojem je sniman film “Ovo malo duše”

Prošlo je 30 godina od snimanja po mnogima najboljeg filma u istoriji bh. kinematografije – “Ovo malo duše”.

Priča o sazrijevanju dječaka u jednom selu u Bosni, neposredno nakon 1945. godine obilježila je živote mnogih građana, ne samo BiH, već i nekada zajedničke države.

Radnja filma odvija se u selu nedaleko od Tuzle, a mnogi ne znaju da je stvarna lokacija na kojoj je tri mjeseca sniman film u ljeto te 1986. godine ustvari selo Prhinje, koje se nalazi u Brezi.

Ekipa Fokus TV-a obišla je selo Prhinje, a sjećanja njihovih stanovnika na dane kada se snimao film još uvijek su svježa. Šta smo zabilježili pogledajte u video prilogu:

https://youtu.be/HiIvzbIaHTs

U ovom ostvarenju izgovorena je i kultna rečenica “Čo'ek ti je teški hajvan. I ovo malo duše što ima, šejtan mu je dao da bi mu bilo teže”.

Ovo malo duše je dramski film snimljen 1986. u režiji Ademira Kenovića a po scenariju Ranka Božića. Muziku je komponovao Esad Arnautalić. Glumili su Branko Đurić (Ibrahim), Boro Stjepanović (Poštar), Zaim Muzaferija (Jusuf), Saša Petrović (Latif), Snježana Sinovčić (Hanifa) Davor Janjić (Nihad), Branka Bajić (Senada)…

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.