Kako je 97 godina Ćiro tutnjao kroz Kakanj

97

Muzeju Kaknja Rudnik mrkog uglja Kakanj darovao je prije nekoliko godina maketu rudničkog željezničkog mosta preko rijeke Bosne na ulazu u grad Kakanj, koji je srušen u julu 2005. godine, maketu podvožnjaka i maketu popularnog Ćire, koji je kroz grad tutnjao 97 godina. Makete je uradio Kakanjac Ivica Tomičić.

MARKETING

Rudnička parnjača, podsjetimo, posljednji put je kroz gradsku jezgru, praćena škripom vagona i pogledima znatiželjnika, otpuhtala u historiju 18. jula 1998. godine. Od 19. novembra 2016. parnjača se kao eksponat kakanjskog muzeja nalazi u dvorištu Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković” Kakanj, na lokaciji s koje je tokom posljednje vožnje, stupajući na most preko rijeke Bosne, izašla iz gradske jezgre Kaknja i otpuhtala u historiju.

Vodili su željezničari brigu o sigurnosti Kakanjaca na prijelazima, stojeći na posljednjem vagonu. Kad bi parnjača krenula od mosta na rijeci Bosni, naročito u jesen i zimu, čađavi dim širio se gradom i osjećao njegov oštri i otrovni miris. Od dima bi pocrnjele fasade zgrada pa su posla imali i moleri, zapisao je publicista Raif Čehajić.

visoko.co.ba/kaportal.ba

Komentari

komentara