Naslovnica ZDK Kako je 97 go...

Kako je 97 godina Ćiro tutnjao kroz Kakanj

68

Muzeju Kaknja Rudnik mrkog uglja Kakanj darovao je prije nekoliko godina maketu rudničkog željezničkog mosta preko rijeke Bosne na ulazu u grad Kakanj, koji je srušen u julu 2005. godine, maketu podvožnjaka i maketu popularnog Ćire, koji je kroz grad tutnjao 97 godina. Makete je uradio Kakanjac Ivica Tomičić.

Rudnička parnjača, podsjetimo, posljednji put je kroz gradsku jezgru, praćena škripom vagona i pogledima znatiželjnika, otpuhtala u historiju 18. jula 1998. godine. Od 19. novembra 2016. parnjača se kao eksponat kakanjskog muzeja nalazi u dvorištu Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković” Kakanj, na lokaciji s koje je tokom posljednje vožnje, stupajući na most preko rijeke Bosne, izašla iz gradske jezgre Kaknja i otpuhtala u historiju.

Vodili su željezničari brigu o sigurnosti Kakanjaca na prijelazima, stojeći na posljednjem vagonu. Kad bi parnjača krenula od mosta na rijeci Bosni, naročito u jesen i zimu, čađavi dim širio se gradom i osjećao njegov oštri i otrovni miris. Od dima bi pocrnjele fasade zgrada pa su posla imali i moleri, zapisao je publicista Raif Čehajić.

visoko.co.ba/kaportal.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.