Kako je Fm Jam od “kućne varijante” stigao do studija u Los Angelesu

372

Kraj ove godine obilježit će, između ostalog, i slavlje u okviru 20 godina postojanja Fm Jama. Tim povodom razgovarali smo sa DJ Soulom/Emirom Alagićem, koji je pristao govoriti za Klix.ba samo nekoliko sati nakon što je sletio u Sarajevo i vratio se iz SAD-a sa snimanja novog albuma.
Svi oni koji imalo prate muzičku scenu u BiH mogli su vidjeti da su se Frenkie, Kontra, Indigo i DJ Soul nakon nastupa u Barceloni zaputili na aerodrom, krenuvši tako u jednu novu avanturu. Atmosferu puta aktivno su dijelili sa svojom Instagram publikom, koje je oduševio momenat kada su se momci javili iz Los Angelesa.

MARKETING

Veliki je to korak za FM JAM, ujedno i za njih četvoricu. Okrunili su dvije decenije djelovanja na ovim prostorima odlaskom na drugi kontinent zbog snimanja albuma i spotova koje će publika imati priliku čuti već krajem decembra ove godine. S druge strane, Soul nam kaže kako je rad na novom albumu u SAD-u ujedno i podizanje muzičkih standarda.

“Na sličan način je došlo i do snimanja u Berlinu, kasnije i u Japanu. Ovo je ustvari plod dugogodišnjeg rada, jako smo ponosni što smo dobili takve prilike. Zapravo, ne znam za druge izvođače koji su snimali tri albuma na tri kontinenta, ali to sa sobom donosi i veliku dozu odgovornosti pred publikom”, započinje Soul kazavši kako je album snimljen, a očekivanja cijele ekipe u potpunosti ispunjena.

Uz snimanje albuma, napravili su i nekoliko kadrova za popratne spotove koji dolaze uz album. Zaključili su tako, kaže nam Soul, najproduktivnije putovanje u njihovim karijerama.

Međutim, kreirati grupu koja dvije decenije djeluje i raste je nesumnjivo velika stvar. Upravo zato pitamo Soula kako mu je to sve krenulo za rukom. Imati u postavi Edu Maajku, koji je već devedesetih utirao put za sve ostale repere u regionu, biti mentor Frenkiju i lansirati njegovu karijeru u zvijezde samo su neke od stvari koje je Soul uspio uraditi unakrsno s radom na radiju. Nedugo zatim, ekipa prima srednju generaciju u kojoj su Kontra, Sassja, Indigo, Merakoon. Soul kaže da su to ljudi koji su još uvijek na putu prema svojim najboljim ostvarenjima.

“Kad gledamo izvan FM JAM ekipe, favoriti su nam svakako Stoposto, Katarza, Geko i Black Beriz koji su svojim zabavnim stilom, ali i veoma profesionalnim pristupom već stekli priličnu popularnost kod Hip Hop publike. Tu su, naravno, i Helem Nejse koji kroz svoju muziku i radijsku emisiju daju veliki doprinos domaćoj sceni. Lično, veoma se veselim svakom novom kvalitetnom reperu i gledam to na način da, ako nas je više – svima nam je bolje”, s osmijehom nam priča.

Ostavši na istoj temi, Soula pitamo za mlađe generacije repera.

“Mlađe generacije donose nove stilove i pokreću kulturu prema naprijed. Stoga smo se mi uvijek osjećali spremnim za pomoći, bilo saradnjom ili jednostavno savjetom i dijeljenjem svog iskustva. Prirodom našeg posla uvijek smo u kontaktu sa novim generacijama. Rap na našim prostorima već dugo raste i preobražava se, mi aktivno pratimo najnoviji zvuk i trendove. Svakako, ima još mnogo prostora za napredak, naročito kad su u pitanju mlađi izvođači”, objašnjava nam.

FM Jam je odgojio i stvorio mnoštvo repera i DJ-eva koji danas aktivno djeluju na regionalnoj sceni. Svi će se oni okupiti na rođendanskoj zabavi u okviru 20 godina postojanja ove grupe koja će biti organizovana u decembru u Tuzli.

“Nakon toga izlazi i album Frenkija, Kontre i Indiga. U planu je još nekoliko pjesama koje će biti objavljene u ovoj godini. Također, radimo na organizaciji velikog freestyle takmičenja Red Bull Raplika, čije se bh. finale održava 2. novembra, a regionalno 16. novembra, ovaj put oba u Sarajevu. Sljedeću godinu ćemo početi još jednim velikim izdanjem Brown Sugar RnB-a, pa nastavljamo sa fokusom na promociju zajedničkog albuma. U pripremi su solo albumi Ede Maajke, Kontre, Sassje, Indiga, a u dogledno vrijeme očekujemo i Frenkijev solo album”, najavljuje.

Osvrće se na protekle dvije decenije i prisjeća omiljenih momenata, sumirajući ih kao situacije u kojima su pred ekipu stavljani novi izazovi, stvari koje su ih “vozile” dalje i stavljale pred njih nova iskušenja i nepoznanice.

“Tad se pojavljuje osjećaj izazova koji u nama budi želju da ga uspješno prevaziđemo, i na taj način se ponaša cijela naša ekipa, uvijek u želji za korakom dalje i poboljšanjem kvaliteta. Ujedno i hvala svima koji su sa nama podjelili cijeli put ili njegov dio, publici, prijateljima i kolegama kojih je previše za nabrojati, pozdrav i ljubav svima”, uz osmijeh zaključuje razgovor.

Više o cijeloj priči Fm Jama ali i posljednje dvije decenije repa u Bosni i Hercegovini svi zainteresovani mogu pročitati u knjizi “Koraci” koju su zajedno napisali Boris Lalić i Frenkie.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara