Kako je i najavljeno, stečajni upravnik u Gradskim grobljima ispravlja dugogodišnje nepravde prema radnicima

844

Javnost opštine Visoko je u manjoj mjeri bila upoznata da je, osim dugovanja od preko 15 miliona KM i niza drugih zatečenih nepravilnosti u Gradskim grobaljima, naslijeđen i problem što se radnicima ovog javnog komunalnog preduzeća nije vršila uplata doprinosa za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje još od 2003. godine. Iz ovog razloga, radnici Gradskih grobalja nisu mogli ovjeravati zdravstvene knjižice, a oni koji su ispunjavali uslove za penziju, nisu mogli ostvariti to pravo zbog neuplaćenih doprinosa, sa ukupnim dugom većim od 2 miliona KM.

MARKETING

Nakon otvaranja stečajnog postupka je odmah bilo ustanovljeno da ovo preduzeće ima dva bivša radnika koji su pravo na penziju stekli u martu 2013. godine, odnosno maju 2014. godine. Kako se njihov staž nije mogao uplatiti sve do usvajanja stečajnog plana, što je nakon toga i dodatno bilo prolongirano zbog žalbe ranijeg direktora ovog javnog komunalnog preduzeća koju je Kantonalni sud u Zenici odbacio, stečajni upravnik je, čim su se stekli zakonski uslovi, odmah dao nalog da se izvrši uplata dugovanja za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje za ova dva radnika, i tom prilikom je Fondu PIO uplaćen iznos od 53.684,44 KM.

Osim ove uplate, izmirenje starih dugova za PIO je vršeno još u dva navrata, i to uplatama iznosa od 53.940,46 KM i 34.382,39 KM, što je značajno pomoglo da se ispravljaju dugogodišnje nepravde prema radnicima Gradskih grobalja zbog postupaka ranije uprave ovog javnog komunalnog preduzeća, sa napomenom da se od otvaranja stečajnog postupka do danas svi porezi i doprinosi redovno uplaćuju, kao i da su, u narednom periodu, na redu sljedeća dva radnika iz Kladnja, koji su u ovom preduzeću radila još davne 2004. godine.

JKP “Gradska groblja” d.o.o. Visoko (u stečaju)

Mehmed Vranac, stečajni upravnik s.r

Komentari

komentara