Kako je Izrael obezbijedio više doza vakcina od potrebnih

150

Krajem prošle godine Izrael je ušao u žestoko nadmetanje sa mnogo moćnijim državama i organizacijama kako bi obezbijedio dovoljan broj vakcina za svoje građane, a sada ima veće zalihe doza od onih koje može da upotrebi i nalazi se među zemljama sa najbržim i najefikasnijim programom vakcinacije, piše Financial Times.

MARKETING

Mnoge je začudila informacija da je Izrael uspio da ubijedi kompanije sa vakcinama protiv korona virusa da prvo ispune njegovu narudžbinu, a odgovor na pitanje kako je to moguće leži u 17 razgovora između Alberta Bourle, izvršnog direktora “Fajzera”, Benjamina Netanjahua izraelskog premijera, i Julija Edelština, izraelskog ministra zdravlja, piše Financial Times.

U tim razgovorima izraelski političari su obećali da će sprovesti jedan od najbržih programa vakcinacije na svijetu i da će podatke o uticaju vakcinacije na pandemiju podijeliti, odnosno ustupiti “Fajzeru”.

Uslov je bio da kompanija osigura da Izrael ima doze u izobilju i da nove u zemlju stižu bez prekida.

“Na taj način će ‘Fajzer’ moći da se pohvali svojim uspjehom, da od toga ostvari zaradu i objavi podatke. Da nije bilo tog dogovora, kompanija nas ne bi ni pogledala, okrenula bi se stostruko većem tržištu”, rekao je Edelstin u intervjuu za Financial Times.

On je rekao da je Izrael jasno stavio do znanja “Fajzeru” da ni u jednoj fazi kompaniji neće ustupiti lične podatke građana.

Izrael je prvom dozom vakcinisao više od 2,6 miliona građana, od ukupno devet milione koliko živi u zemlji. Drugu dozu je primilo nešto više od 1,1 miliona stanovnika, uglavnom starijih od 60 godina.

Premijer Benjamin Netanjahu je rekao da se vakcinacija u zemlji odvija deset puta brže nego u SAD i da nijedna zemlja nije uspjela da postigne ono što je Izrael uspio da ostvari. On je u nedjelju najavio da će ove nedjelje biti podijeljeno još milion doza.

Izrael je sklopio ugovore i sa “Modernom” i “AstraZenekom”, a u martu će u zemlju biti isporučene i njihove doze vakcina. Plan je da do tada bude vakcinisan veći dio punoljetnih građana.

Rezultati vakcinacije u Izraelu pokazuju da je samo dvije nedjelje nakon imunizacije prvom dozom vakcine kompanija “Fajzer” i “Biontek” zabilježen mnogo manji broj pozitivnih testova među osobama starijim od 60 godina.
Osim toga, preliminarni podaci dobijeni među Izraelcima koji su primili dvije doze pokazuju da je vakcina efikasna 98 odsto.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.