VIDEO / Kako je počeo rat u mom gradu: Prvo granatiranje Visokog i prvi napad na agresora iz Visokog 3.maja 1992.godine

2118

Iako je agresija na Bosnu i Hercegovinu, a samim tim i na Visoko, počela mnogo prije 3. maja 1992. godine, ovaj datum će ostati upisan kao dan kada je agresor izvršio prvo granatiranje gradskog područja u Visokom, koje je donijelo i prve civilne žrtve.

MARKETING
S druge strane, 3. maj 1992. godine će u historiji ostati upisan i kao dan kada su pripadnici jedinica sa ovog područja izvršili prvi kombinovani artiljerijsko-pješadijski napada na neprijateljske položaje u Ilijašu, Sovrlama, Ljubinićima i Čekrčićima, što je izazvalo šok i pometnju među agresorskom vojskom na tom području. Nakon napada neprijatelj je uzvratio iz već davno ukopanih i usmjerenih oruđa, gađajući nasumice po užem gradskom području.

U narednim video zapisima prisjetit ćemo se Visokog u danima nakon prvog granatiranja grada…

Dahirovac, Robna kuća Vema, zgrada PU Visoko i uži gradski dio

Centar Visokog, Jalija, Gradski park, zgrada Općine, stara samoposluga na Jaliji i Luke

Ukop prvih žrtava rata obavljen je 08. 05. 1992. godine. Posebnost ovih podneblja, vrletne i do apsurda izmiješane Bosne i Hercegovine pokazala se i ovog puta, kada je na jednom mjestu ukopano 11 žrtava, različite nacionalnosti i vjeroispovijesti. Ove žrtve imale su jednu veliku zajedničku dodirnu tačku – željeli su da budu normalni građani, građani Visokog i građani slobodne, demokratske Bosne i Hercegovine, što se protivilo tadašnjim režimima i ludilu koje će se te i narednih godina nadviti nad Bosnom i Hercegovinom.

Jedna od prvih ratnih, ili kako ih zovu patriotskih pjesama napisana, opjevana i ekranizirana je u Visokom. Zijo Valentino, Paja, Čupo, Mirza, AR BiH … Lokacija snimanja kako se prisjeća Mirza Trbonja je bila većim dijelom u rejonu Gračanice.

Zijo Valentino je pred sami rat otvorio kafić “Valentino” na Percu u Visokom. Godine 1992. sa visočkim muzičarima je snimio pjesmu “Bila kuća u centru grada”, a zatim i video spot za koji je zaslužan Nijaz Pinjo sa tadašnjom tehnikom i u tadašnjim uslovima.

 

Komentari

komentara