Kako Kinezi proizvode struju?

818

Grad u istočnoj Kini za noćnu rasvjetu troši struju proizvedenu spaljivanjem kamiona oštećenih novčanica. Samo ove godine više od 1.800 tona novca, u vrijednosti od gotovo 180 milijardi juana (18 milijardi eura) spaljeno je za proizvodnju električne energije u gradu Yanchengu u provinciji Jiangsu. Izgoreni novac su stare novčanice od 100 juana (£ 10), crvene novčanice koje su sada zamijenjene novim.

MARKETING

 

Tone novca se prenose preko Kine u kamionima u grad Yancheng prije nego što se pretvori u struju.

Stara novčanica od 100 juana (£ 10) koja se spaljuje kako bi se proizvela struja u gradu Yancheng.

Novac je isjeckan na sitne komade i presovan u male loptice prije negoli se isporuči gradu

Novac je isjeckan na sitne komade i presovan u male loptice prije negoli se isporuči gradu

Svaki mjesec peći kompanije Biomass Power ubace oko 30 tona novca pomiješanog sa slamom. Dvanaestog novembra, Kina je objavila dodatni peti set novčanica od 100 juana, dok će sve novčanice od prošle godine biti dostavljene u Yancheng i pretvorene u struju. Novac se mjeri po težini, a ne po vrijednosti odštampanim na vrijednosnim papirima. Prije negoli ga pošalju na spaljivanje, isjeckaju ga i pakuju u male loptice.

„Svaki kamion može nositi 30 tona isjeckane valute, izvorne vrijednosti od tri milijarde juana (307 miliona funti)”, rekao je inženjer za goriva Zhu Hongwei.

Nova novčanica od 100 juana
Novčanice su sada posebno dizajnirane kako bi se teže krivotvorile, broj 100 sada je zlatne boje

Jedan sagoreni kamion novčanica može generirati struju 30.000 kW/h.

Računajući prosječnu upotrebu domaćinstava od 100 KW/h mjesečno, to znači da jedan kamion može generirati struju za jedan dom narednih 25 godina.

Ove novčanice imaju visoku kalorijsku vrijednost (bestežinski plin koji prolazi iz pora u krute tvari i tekućine) i nizak sadrža vode.

Nova kineska novčanica je specijalno dizajnirana kako bi se teže krivotvorila. Novčanica je sačuvala svoju crvenu boju koja simbolizira sreću. Kineski komunistički političar Mao Ce Tung ostao je na jednoj strani novčanice, a na drugoj Velika dvorana naroda u Pekingu. Ono što ovu novčanicu razlikuje od prethodnih je broj 100 koji je nekada bio crven ili plav, a sada je veći i pozlaćen.

Nakon što je otpremljen u elektranu u Yancheng, novac se melje u sitne komade
Novac ima nizak sadržaj vode što ga čini idealnim za spaljivanje – pomiješan je sa slamom

 

Komentari

komentara