Kako možete pomoći osobi za koju smatrate da bi mogla izvršiti samoubistvo

322
Iako je došlo do napretka u nacionalnim strategijama za suzbijanje samoubistava u nekim zemljama u posljednjih pet godina, potrebno je učiniti još mnogo toga.

Ukupan broj zemalja s aktivnostima sprečavanja samoubistava je 38, napominje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

MARKETING

“Uprkos napretku, još uvijek umire svakih 40 sekundi jedna osoba izvrši samoubistvo. Svaka smrt je tragedija za porodicu, prijatelje i kolege. Ipak, samoubistva se mogu spriječiti. Pozivamo sve zemlje da u nacionalne zdravstvene i obrazovne programe uključe dokazane strategije prevencije samoubistava na održiv način”, rekao je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Zabrinjavajuće su činjenice da se u Južnoj Africi dnevno dogode otprilike 23 samoubistva, Južna Afrika također ima 6. najveću stopu samoubistava u Africi, a kaže se da za muškarce iz Južne Afrike postoji veća vjerovatnoća da će izvršiti samoubistvo nego za žene. Isto tako, samoubistvo je drugi vodeći uzrok smrti među ljudima od 15 do 29 godina globalno. Oko 79 posto samoubistava događa se u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Znakovi upozorenja za samoubistvo obično uključuju traženje pištolja, noževa, tableta, stvaranje osjećaja beznadežnosti ili tjeskobe te samodestruktivno ponašanje poput zloupotrebe alkohola i/ili droga. Također je veoma važno naglasiti da prijetnju samoubistvom ili samoubilačke misli shvatite vrlo ozbiljno.

Razgovarajte otvoreno i bez predrasuda

Veoma je važno reći da otvoreno razgovarate s osobom za koju smatrate da ima samoubilačke misli i da ne pokušavate raspravljati s njom. Umjesto toga, pokušajte suosjećati s njihovim emocijama. Pokušajte slušati ono što vam govore, i što je najvažnije, izbjegavajte ih prekidati dok ne budete sigurni da su gotovi. Budite saosjećajni i stavite do znanja da ste tu da ih saslušate.

Pokušajte ih resocijalizirati

Pokušajte zadržati svoju voljenu osobu tako što ćete joj pružiti angažirane i konstruktivne stvari. Osoba koja planira izvršiti samoubistvo često se osjeća beznadežno, bespomoćno i izolirano. Između ostalog, potaknite ju da se obrati ljekaru opće prakse.

Predložite usvajanje kućnog ljubimca

Istraživanje je pokazalo da kućni ljubimci mogu pomoći u smanjenju stresa, anksioznosti i depresije, iako socijalna radnica Magdie van Heerden kaže da ne postoji standardna intervencija terapijskim životinjama koja će djelovati kod svih.

“Svaki slučaj depresije treba drugačije tretirati, čak i pas može igrati značajnu ulogu u procesu liječenja”, kazala je ona.

Sam kućni ljubimac možda direktno ne sprečava samoubistvo, ali može pružiti izlječenje. Međutim, Van Heerden upozorava da te životinje nisu terapeutski alati koji se mogu koristiti samo kada su potrebni, jer previše doživljavaju stres i njihov kvalitet života također treba uzeti u obzir.

Ostanite povezani

Čak i nakon što vaša voljena osoba potraži pomoć i ako se čini da je na putu do ozdravljenja, potaknite druge da se povezuju s njima tokom ovog ranjivog perioda, a i vi sami budite tu. Mnogo se samoubistava događa tokom perioda očitog poboljšanja, nikada ne potcjenjujte ovaj korak.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara