ZanimljivostiReceptiKako napraviti ajvar: Ukusni namaz popularan je u svim dijelovima svijeta

Kako napraviti ajvar: Ukusni namaz popularan je u svim dijelovima svijeta

Sezona pravljenja ajvara počinje krajem septembra, odnosno početkom jeseni. U pitanju je vrlo ukusan namaz koji se pravi od crvene paprike, patlidžana i ljute paprike – a priprema je vrlo jednostavna!

Za pripremu ajvara bit će vam potrebno 10 kilograma crvene paprike roge, 3 kilograma patlidžana, 1-2 glavice bijelog luka, kašika octa, litar suncokretovog ulja i so (količinu odredite po želji). Osim toga, bit će vam potrebne i 2-4 ljute paprike – količinu također možete birati po vašem ukusu.

Crvene paprike roge su duge, crvene i mesnate te se lako gule. Njihova sezona počinje početkom jeseni – što je glavni razlog zašto se tada priprema i ajvar. Ukoliko ovaj namaz ispravno skladištite u njoj možete uživati cijelu godinu.

Priprema: Paprike i patlidžan dobro operite i ispecite ih. Nakon toga ogulite paprike i patlidžan i ostavite da se ocijede tokom noći.

Sameljite paprike i patližan. U veliku šerpu stavite ulje i dodajte paprike. Stalno miješajte kako vam ajvar ne bi zagorio. Dodajte ljute paprike i bijeli luk. Posolite i miješajte. Povremeno probajte ajvar i vidite je li po vašem ukusu. Na kraju dodajte jednu kašiku octa.

Nakon sat i po ajvar bi trebao biti gotov. Ugrijte tegle i napunite ih ajvarom, zatvorite i okrenite ih naopako. Pokrijte dekom i ostavite preko noći. Od ove količine možete dobiti pet kilograma ajvara.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE