Naslovnica Lokalne Teme Negativno Visoko Kako nas “leg...

Kako nas “legalno” deru ko Musa jarca: Plaćamo im plin unaprijed, rade s našim parama, a ako u međevremenu plin poskupi to nam dodaju na cijenu!?

920

Nakon što su izašli iz “političkih rovova” i zapucali jedni na druge i nakon što su detonacije utihnule na vidjelo je izašla jedna od najnakaradnijih odluka JP Visoko Ekoenergija i Gradskog vijeća Visoko u kojoj jasno vidimo da nas pored svih ostalih nameta aktuelna vlast dere ko Musa jarca u narodnoj priči.

Naime, ako pogledamo Član 4. Odluke Nadzornog odbora i predstavnika Općine vidimo da su cijene akontativne, a plaća se unaprijed. Uprošteno rečeno i svakome prilagodljivo za razumjeti, zamislite da kupite karton ulja i onda ti nakon izvjesnog vremena dođu i kažu da doplatiš, jer je ulje poskupilo!?

Ili naspeš gorivo pa te zovnu da doplatiš jer se cijena u međuvremenu promijenila!?.

Ovdje neko vrlo ozbiljno radi s našim parama kojim unaprijed plaćamo uslugu po uzoru na Night Clubove sa crvenim svjetlima u kojima “dame noći” svoje usluge naplaćuju unaprijed kao i Visočani plin.

Istina, razlika između ulja, goriva i drugih artikala sa jedne strane i gasa sa druge strane je što ove prve platiš i odmah preuzmeš, a gas platiš, a preuzmeš ga nekad poslije. Dakle to akontativno znači da su cijene gasa na dan isporuke gasa, a ne na dan uplate. Ovo važi i za poskupljenje i za pojeftinjenje. U prošlosti je bilo više slučajeva poskupljenja i pojeftinjenja gasa, a samo je jednom postupljeno po čl. 4 i to kod pojeftinjenja kada je korisnicima gasa dodavan gas.

Međutim, ako se povećava cijena, valjda treba nova Odluka, a ne tek ispostava fakture. Na osnovu čega bi se to uradilo? Kada potrošač plati akontativno po sistemu “plati – nosi” potrošač plina sa prodavcem više nema ništa. U svakom slučaju sasvim je izvjesno da ovaj problem Gradsko vijeće treba da riješi novom Odlukom i na neki drugi i građanima prihvatljiviji način. Ili savjet za privredna društva i velike potrošače. Uradite kao IGM, napravite direktni dogovor sa BH Gasom i zaobiđite JP Visoko Ekoenergiju, osim što je jeftinije izbjegavate ulogu jarca u filmu gdje je Musa glavna uloga.

A to što je izvršna vlast instalirala muzne instrumente u javni sektor i što uzimaju naše pare pa i troše po vlastitom nahođenju u druge svrhe i ne plaćaju gas dobavljaču na vrijeme, iako mi njima plaćamo unaprijed, to je njihov problem. Visočki potrošač akontativno po važećoj i ugovorenoj cijeni uredno plaća gas.

I to što gradski vijećnici šute na ovo “legalno” reketiranje potrošača gasa u Visokom i kao zakonodavno tijelo koje je osnovalo JP Visoko Ekoenergija poslušno šute i učestvuju u ovoj nepravdi za koju ih nismo birali, to je tema nekog narednog teksta.

Ili možda još jednostavnije, da im počnemo plaćati plin ali da ga nikako ne koristimo. Pa nek se brže puni budžet za nova auta, stanove, vikendice, garaže, odlaske na more od starog godišnjeg …

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.