Kako pretjerano korištenje društvenih mreža djeluje na ljude

114
A man holds a smart phone with the icons for the social networking apps Facebook, Instagram and Twitter seen on the screen in Moscow on March 23, 2018. A public apology by Facebook chief Mark Zuckerberg, on March 22, 2018 failed to quell outrage over the hijacking of personal data from millions of people, as critics demanded the social media giant go much further to protect privacy. / AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV (Photo credit should read KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Učesnici eksperimenta su u prvom dijelu ispitivanja popunjavali anketu čiji je cilj bio da utvrdi u kojem su stepenu zavisni od društvenih mreža

MARKETING

Istraživanje sprovedeno na Državnom univerzitetu u Michiganu pokazalo je da oni koji preterano koriste platforme kao što su Facebook i Twitter o svom životu odlučuju slično kao da su pod uticajem alkohola ili opijata, a naučnici su istakli da socijalne platforme koristi jedna trećina čovječanstva, što problem čini poprilično ozbiljnim.

Učesnici eksperimenta su u prvom dijelu ispitivanja popunjavali anketu čiji je cilj bio da utvrdi u kojem su stepenu zavisni od društvenih mreža, te koliko ove utiču na način na koji obavljaju posao, te školske aktivnosti.

Nakon toga je uslijedio drugi dio eksperimenta – Iowa Gambling Task – koji psiholozi koriste kako bi utvrdili koliko neka navika utiče na proces donošenja odluka. Tokom ispitivanja je utvrđeno da su najgore rezultate postigli oni koji najviše koriste društvene mreže, slično kao oni koji su zavisni od opojnih supstanci.

Čitav život se zasniva na procesu donošenja odluka, a utvrđeno je da oni koji zloupotrebljavaju alkohol ili opojne supstance ne uče iz grešaka, te nastavljaju da se ponašaju po negativnom obrascu. Nakon ovog ispitivanja došlo se do zaključka da slično važi i za one koji previše vremena provode na društvenim mrežama, te se ističe da, iako socijalne platforme donose mnoge prednosti, ipak imaju i tamnu stranu, te mogu negativno da utiču na pojedinca koji ih ne koristi pravilno.

Komentari

komentara