Kako se glasalo u ZDK od Doboj Juga do Olova za načelnike/gradonačelnike i Općinska/Gradska vijeća

4696

Prošlo je dovoljno vremena i obrađeni su gotovo svi glasački listići pa tako možemo napraviti i prvu analizu vezano za statističke podatke o tome kako se to glasalo za načelnike/gradonačelnike odnosno Općinska/Gradska vijeća.

MARKETING

U borbi za načelničke/gradonačelničke pozicije u 12 gradova ZDK najviše mandata je osvojila SDA (6), zatim slijedi HDZ (3), a po jedan mandat su dobili SDP, NBL i Nezavisni kandidat Fuad Kasumović. Po gradovima to izgleda ovako:

Visoko, Mirza Ganić (SDA) – 10.409 glasova

Doboj jug, Mirnes Tukić (SDA) – 1.263

Tešanj, Suad Huskić (SDA) – 9.456

Kakanj, Mirnes Bajtarević (SDA) – 6.174

Olovo, Đemal Memagić (SDA) – 3.602

Breza, Vedad Jusić (SDA) – 3.065

Usora, Zvonimir Anđelić (HDZ) – 979

Vareš, Zdravko Marošević (HDZ) – 1.482

Žepče, Mato Zovko (HDZ) – 6.376

Maglaj, Mirsad Mahmutagić (SDP) – 5.920

Zenica, Fuad Kasumović (Nezavisni kandidat) – 32.343

Zavidovići, Hašim Mujanović (NBL) – 7.636

Kada smo kod glasova stranaka za Općinska/Gradska vijeća i tu je SDA na prvom mjestu sa šest gradova u kojima su pobijedili, a slijede SDP sa tri grada, HDZ sa dva i Zenička inicijativa – Fuad Kasumović sa pobjedom u jednom gradu. A evo i prikaza o tome u kojem gradu je pobijedila koja stranka.

Visoko, SDA – 7.357

Doboj jug, SDP – 747

Tešanj, SDA – 5.624

Maglaj, SDP – 3.836

Žepče, HDZ – 5.824

Zavidovići, SDP – 3.199

Zenica, Zenička inicijativa Fuad Kasumović – 17.052

Kakanj, SDA – 6.285

Vareš, SDA – 1.271

Olovo, SDA – 2.177

Breza, SDA – 1.887

Usora, HDZ – 623

Ako možemo na osnovu ovih brojki izvlačiti neku posebnu analizu onda možemo vidjeti da su u pravilu kandidati za načelnika i gradonačelnika dobijali više glasova od svojih stranaka. Imamo i situaciju u Doboj jugu gdje je za načelnika pobijedio kandidat SDA dok je najviše glasova dobila stranka SDP. Isti je slučaj u Varešu gdje je za načelnika pobijedio kandidat HDZ-a, a najviše glasova dobila SDA. Odstupanje bilježimo i u slučaju Zavidovića gdje je za načelnika pobijedio kandidat NBL dok je SDP dobio najviše glasova. Kuriozitet proteklih izbora su i gradovi Olovo i Usora gdje Đemal Memagić i Zvonimir Anđelić nisu uopšte imali protukandidate i bili su jedini izbor za glasače.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.