ZanimljivostiZdravlje i savjetiKako sirovi orašasti plodovi mogu sniziti rizik od srčanih i moždanih udara

Kako sirovi orašasti plodovi mogu sniziti rizik od srčanih i moždanih udara

Studija je proučavala vezu između konzumiranja orašastih plodova i rizika od kardiovaskularne smrti i bolesti kod iranskog stanovništva. Tačno 5.432 odraslih osoba starijih od 35 godina i koji nisu imali historiju kardiovaskularnih bolesti izabrani su nasumično iz urbanih i ruralnih područja Isfahana, Araka i Najafabada za potrebe studije.

Unos orašastih plodova poput oraha, lješnjaka, badema, pistacija i sjemenki procijenjen je 2001. godine upitnikom o frekvenciji hrane. Svake dvije godine do 2013. učesnici su ispitivani u slučaju kardiovaskularnih patoloških stanja i smrti.

Ispitivani rezultati uključuju koronarne bolesti srca, totalnu kardiovaskularnu bolest, udar, smrt od kardiovaskularne bolesti te smrt iz bilo kojeg razloga.

Tokom 12 godina praćenja zaključeno je da su zabilježena 751 kardiovaskularna oboljenja, od kojih su 594 bila koronarna oboljenja srca, a 157 moždani udar. Bilo je i 179 smrti od drugih kardiovaskularnih uzroka i 458 smrtnih slučajeva od svih drugih uzroka.

Jedenje orašastih plodova dva puta sedmično ili više bilo je povezano sa 17 posto manjim rizikom od kardiovaskularne smrtnosti u odnosu na jedenje orašastih plodova jednom svake dvije sedmice.

Čak i nakon prilagođavanja faktora koji su mogli utjecati na ove rezultate kao što su dob, spol, obrazovanje, pušenje i fizička aktivnost, veza je i dalje bila snažna. Orašasti plodovi su obrnuto povezani s ostalim ishodima, ali i to se pokazalo neznatnim nakon prilagođavanja.

“Orašasti plodovi su dobar izvor nezasićenih masti, a sadrže malo zasićenih masti. Također imaju proteine, minerale, vitamine, vlakna, fitosterole i polifenole koji pomažu zdravlju srca”, rekao je Noushin Mohammadifard, autor studije iz Isfahanovog instituta za kardiovaskularno istraživanje u Iranu.

Prema ESC smjernicama, 30 grama nezaslađenih orašastih plodova dnevno navedeno je kao jedna od karakteristika zdrave prehrane, a energetska vrijednost orašastih plodova je velika.

“Sirovi i svježi orasi i orašasti plodovi su najzdraviji”, dodao je Mohammadifard, piše Health24.

Visoko.co.ba/klix.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE