Naslovnica Preporuka Film Kako smo uniš...

Kako smo uništili raj iz filma “Plaža”?

40

Maya Bay je ime koje nosi plaža koja se proslavila tako što je bila lokacija snimanja filma “Plaža” (“The Beach”) iz 2000. godine. Od tada je jedna od najposjećenijih plaža na Tajlandu, a i svijetu.

Ipak, od 1. juna ove godine, ovo poznato turističko mjesto je zatvoreno za posjetioce. Period tokom kojeg je plaža zatvorena je trebao trajati 4 mjeseca, a ideja iza ovog zatvaranja je bila da se ekosistemu ovog područja omogući da se oporavi.

Plaža je trebala biti ponovo otvorena ovog mjeseca, međutim Odjel za nacionalne parkove, divljinu i konzervaciju životinja na Tajlandu, objavio je da podvodni ekosistem treba vise vremena da se oporavi, te da je plaža sada zatvorena na neodređeno vrijeme.

Najpoznatija plaža ovog ostrva je bila prekrivena smećem koje se nakupljalo tokom svakodnevnih posjeta turista. Čak 80% koralnih grebena je uništeno usljed zagađenja prouzrokovanog smećem, brodovima i kremama za sunčanje, tako da ova odluka nije iznenadila nikoga. Ipak, svi ljubitelji ovog filma će bez sumnje biti razočarani što neće do daljnjeg biti u mogućnosti da posjete ovu predivnu plažu.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.