Kampanja ‘Šuma je više od drveća!’ u Sarajevu

135

Inicijativa za šumarstvo i okoliš (Forestry and Environmental Action – fea) započinje kampanju „Šuma je više od drveća!” koja ima za cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti bosanskohercegovačkih (privatnih) šuma.

MARKETING

Službeni početak kampanje bit će obilježen postavljanjem urbane konstrukcije sutra u Sarajevu na platou ispred SCC-a gdje će građani biti informisani o mogućnostima održive upotrebe različitih proizvoda iz bosanskohercegovačkih (privatnih) šuma.

Urbana konstrukcija će biti izložena do 14. septembra. Ona se sastoji od vertikalne bašte sa biljkama pročišćivačima zraka, plantažera i sistema za odlaganje/vezivanje bicikala. Radi se o modularnoj, urbanoj postavci promjenjivog oblika, koju je za te potrebe dizajnirao dvojac mladih arhitekata iz Sarajeva, Kenan Muslić i Emina Čičkušić, te oplemenio adekvatnim biljnim materijalom Mehmed Mešanović. Sama konstrukcija izrađena je od drveta iz privatnih šuma Srednjobosanskog kantona (pilot područja Programa) uz pomoć partnera i članova Asocijacije privatnih šumoposjednika Srednjobosanskog kantona (osnovane kroz Program).

Kampanja se fokusira na upoznavanje javnosti s mogućnostima uživanja u općekorisnim funkcijama šuma i održivog korištenja bogatog asortimana (drvnih i nedrvnih) proizvoda iz šume.

Kampanja se provodi u okviru faze II Programa “Jačanje zajednica kroz demokratsko upravljanje prirodnim resursima” kojeg provodi regionalna nevladina mreža fea zajedno sa Danskom savjetodavnom službom (Danish Forestry Extension- DFE) i drugim partnerskim organizacijama. Program finansira Vlada Kraljevine Danske kroz Fond za jačanje civilnog društva – CISU.

“Vertikalna bašta je jedno od rješenja da u naše vrele urbane prostore unesemo prirodne materijale i zelenilo. Konstrukcija će predstavljati privremenu zelenu oazu koja treba da pomogne da se građani osjećaju smireno i opušteno i u samom centru grada. Kampanja ima za cilj da podstakne građane da zelenilo potraže i izvan grada i uživaju u blagodatima koje nam pruža šuma”, navode iz organizacije fea.

Regionalna nevladina mreža Inicijativa za šumarstvo i okoliš osnovana je s glavnom svrhom unapređenja stanja okoliša i šuma u Bosni i Hercegovini i regionu. Od samog osnivanja, vodeći princip fea-e bio je pružanje podrške vlastima i zajednicama, kao i privatnom sektoru, u odgovornoj upotrebi prirodnih resursa u skladu s legitimnim zahtjevima društva.

Organizacija fea je članica tri međunarodne organizacije: UNCCD CSO NETWORK, GEF-CSO NETWORK i UN Global Compact.

visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara