Kemal Mušinbegović za Visoko.co.ba: Crni Labudovi sa premijerom Novalićem i ministrom Bukvarevićem stigli u Potočare

1108

Prvi učesnici ovogodišnjeg “Marša mira” pristužu u Potočare. Među njima su bivši borci Crnih labudova, federalni premijer Fadil Novalić, ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević…

MARKETING

Kako je za Visoko.co.ba javio ovogodišnji učesnik Marša mira Kemal Mušinbegović, cijela njegova ekipa stigla je u Potočare zdrava i spremna za prisustvo kolektivnoj dženazi 11. jula.

“Nakon tri dana putovanja stazama smrti stigli smo u Potočare, zdravi i spremni da učestvujemo u sutrašnjoj kolektivnoj dženazi. Crni labudovi i moja ekipa ušli su u Potočare među prvima, zajedno sa premijerom Novalićem i ministrom Bukvarevićem i to je sada već naša dugogodišnja tradicija”, kazao nam je Mušinbegović, dodavši da je dio učesnika Marša mira, na insistiranje premijera Novalića i ministra Bukvarevića, prošao najzahtjevnijom trasom Marša mira, maršrutom preko Bukve, mjesta na kojem je stradalo više od 1.000 osoba u julu 1995. godine, a kojim prvi put prolaze učesnici ovog marša.

Dodao je i kako je sve učesnike Marša mira tokom cijelog posljednjeg dana pratila kiša i ekstremni uvjeti, no da su svi izdržali ovaj put, u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida.

Po dolasku u Potočare predstavnici Vlade Federacije BiH su na pitanje novinara kratko komentirali svoje učešće u “Maršu mira”.

-Prošli smo 36 km od Vasenice prema Srebrenici. Prošli smo mjesto koje je bilo najpogubnije za srebreničke žrtve. Prvi put je vraćena ta staza, kuda se sve dešavalo. Jako je nepristupačno, puno blata i vode. Ja sam planinar, ali moram vam reći da je staza jako teška. Vidjeli smo osobe bez jedne noge koje su prolazile tu rutu, tu je bilo i petogodišnje dijete – kazao je premijer.

Tragedija je da i poslije toliko godina još imamo osobe koje se vode kao nestale, dodao je Novalić.

– Za nas saborce tih ljudi koji su stradali znači sjećanje na njih, na šehide. Mladi moraju znati istinu o agresiji na BiH, mi moramo da branimo tu istinu- rekao je ministar Salko Bukvarević.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara