Keto dijeta: Šta ovaj vid prehrane znači za ljude s određenim zdravstvenim problemima

192

Vjerovatno ne postoji osoba koja u proteklim godinama nije čula za ketogenu prehranu. Keto prehrana poznata je već skoro 100 godina, no tek je posljednjih godina postala svojevrstan trend u svijetu dijeta.
Međutim, iako keto prehrana ljude najčešće asocira na dijetu, dakle na prehranu namijenjenu mršavljenju, primaran cilj keto prehrane nije smanjenje tjelesne mase i mršavljenje, već ona desetljećima služi kliničkim dijetetičarima, nutricionistima i ljekarima kao terapijski alat koji može promijeniti biološke i hormonalne signale u organizmu, ali i potaknuti promjene kod raznih bolesti.

MARKETING

Keto dijeta može smanjiti otpornost na inzulin i smanjiti rizik od srčanih bolesti, piše Healthline.

Naprimjer, studije pokazuju da keto dijeta može pomoći kod mršavljenja, pojačati kontrolu šećera u krvi i smanjiti rizik od srčanih bolesti poput triglicerida i nivoa LDL (lošeg) holesterola. Keto dijeta također može povećati HDL holesterol koji štiti srce.

Keto dijeti svojstven je vrlo nizak udio ugljikohidrata (5 posto), umjeren unos proteina (maksimalno 20 posto) i vrlo visok udio masti (75 posto). Ovaj omjer hranjivih tvari je važan kako bi tijelo postiglo stanje takozvane ketoze.

Naime, kada je koncentracija glukoze (šećera) u krvi niska, dolazi do prilagodbe tijela kako bi stanice i cjelokupan sistem organa mogli preživjeti. Kada se zalihe ugljikohidrata u obliku glikogena u jetri i mišićima potroše (gladovanjem, postom, tjelesnom aktivnošću), tijelo počinje proces prilagodbe kako bi zadovoljilo energetske potrebe. Takvo konkretno metaboličko stanje mjerljivo je kroz porast koncentracije nastalih hemijskih spojeva u jetri, takozvanih ketonskih tijela.

S druge strane, mediteranska prehrana je bogata vlaknima, proteinima i zdravim mastima, ima desetljeća naučnih istraživanja koja podržava njenu sposobnost promoviranja gubitka kilograma i smanjenja rizika od kroničnih bolesti, a da ne spominjemo dobre ocjene pridržavanja.

Iako keto dijeta može ponuditi neke zdravstvene koristi, iste koristi se mogu postići slijedeći manje restriktivan način prehrane koji se mogu pratiti cijeli život.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.