Naslovnica Svijet Khashoggijeve...

Khashoggijeve posljednje riječi: Ne mogu disati

95

Televizijska kuća CNN objavila je nove detalje o ubistvu novinara Jamala Khashoggija, uključujući i to da su mu posljednje riječi bile “ne mogu disati“, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se na izjavu neimenovanog izvora koji je imao pristup transkriptu tajnog snimka ubistva Khashoggija, CNN je naveo kako je riječ o brutalnom ubistvu koje je prethodno dobro planirano, a ne o ubistvu koje je početnički i brzopleto izvedeno.

Isti izvor javlja da se Khashoggi pokušao suprotstaviti ubicama.

U daljem tekstu se navodi kako tonski snimak potvrđuje da je Khashoggijevo tijelo nakon ubistva isječeno pilom, a da je ubicama rečeno da koriste slušalice i slušaju muziku dok to rade.

Također se navodi da su ubice po završetku zadatka obavili telefonske razgovore i sagovornike informirali o obavljenom zadatku.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Američka obavještajna agencija (CIA) u izvještaju je navela da je naredbu za Khashoggijevo ubistvo izdao saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.