KIA predstavila Carnival četvrte generacije

79

Kia Motors Corporation razotkrila je prve fotografije novog Carnivala, 4. generacije Kijinog najprestižnijeg velikog monovolumena. Novi Kia Carnival, koji se u Sjevernoj Americi i Australiji prodaje se pod imenom Sedona, dizajniran je da s kombinacijom inovacija, prilagodljivosti i stila privuče progresivne mlade porodice.
Veliki monovolumen u novom ruhu donosi dizajnersku evoluciju. Četvrta generacija Carnivala, koja se temelji na ostavštini globalno uspješnih prethodnika, dobila je robusniji izgled i dizajnerski identitet karakterističan za novu generaciju modela Kia. Novi model na kojem lijepo izgledaju filigranski, futuristički detalji sa SUV-ovima nadahnutim dizajnerskim elementima, u razred monovolumena donosi mišićav izgled s puno stila.

MARKETING

Novi Carnival dobio je kraći prevjes, a A stub je pomaknut nazad kako bi dizajneri dobili duži pokrov motora. Duži međuosovinski razmak je glavni razlog za više prostora u kabini, dok istovremeno vozilo izgleda duže, s blago sportskom siluetom. Rezultat je profil koji razotkriva Carnivalov dinamičniji genetski kod.

To je naglašeno jednostavnim, ali odvažnim karakternim linijama, koje se protežu uzduž vozila i povezuju prednja i zadnja svjetla. Ispod te čiste linije Carnival donosi vizuelno veću karoseriju, s odvažnijim blatobranima i oštrim linijama uzduž karoserije, što pruža istesanu figuru.

Novi model je dobio neobičan oblik krova, koji zbog crnih A i B nosača izgleda kao otok. Gledajući s boka dizajnerski element koji odskače nesumnjivo je atraktivno dizajnirani C nosač, koji je preuzet od novog Sorenta. Hromirani nosač, koji odozdo obuhvata zadnji bočni prozor i proteže se do zadnjeg kraja, dobio je suptilan dijamantski uzorak koji je našao svoje mjesto i u kabini.

Carnival ima novo ‘tigrovo lice,’ koje se proteže po cijeloj širini vozila. Ovo samouvjereno, futurističko lice sadrži svjetla i Kijinu ikoničnu masku u obliku tigrovog nosa. Kijini dizajneri to su prozvali ‘simfonična arhitektura’, s oblikom prednjeg dijela koji s mnoštvom tehničkih detalja stvara osjećaj harmonije i strukturne energije. Maska i svjetla su definirani high-tech detaljima i u kombinaciji s hromom iznad maske kreiraju karakteristično lice novog Carnivala.

Carnivalovi farovi i LED dnevna svjetla ostavljaju jedinstven svjetlosni pečat. Duga svjetla su integrisana u ćošak tigrove maske, dok su kratka svjetla postavljena posebno, a njihov se vanjski rub »prelijeva« preko rubova prednjeg dijela. Između dugih i kratkih svjetala nalaze se dnevna svjetla koja obuhvataju Carnivalove pokazivače smjera i spuštajući se spajaju se s hromiranim rubovima donje maske.

Dole je postavljen branik s otvorima za protok zraka koji se skladno dopunjuje s metalik detaljima i crnim branikom, zbog čega SUV-ovima inspirisani Carnival izgleda jako robusan.

Pozadi Carnival karakteriše širok, prepoznatljiv oblik kod kojeg su dizajneri upotrebom širokih linija naglasili njegovu vizuelnu čvrstoću. Te linije su između ostalog vidljive na elegantnim zadnjim svjetlima kod kojih su upotrijebili jednake detalje kao na prednjim dnevnim svjetlima. Svjetla su s oštrom linijom vizuelno međusobno povezana, a ta linija se spušta i uokviruje registarsku tablu.

Iznad svjetala je hromirana linija, koja počinje na vrhu C nosača i obuhvata gornji rub prtljažnog prozora. Ispod svjetla su preko cijelog zadnjeg kraja linije koje vizuelno dižu centar gravitacije zadnjeg kraja vozila.

Sa sportskim terencima inspirisani dizajn Carnivala dobio je metalnu zaštitu podvozja koja pored zaštitne ima i dekorativnu funkciju, jer daje vozilu robusniji izgled.

Početak prodaje planiran je za jesen 2020. godine, a novi Kia Carnival počinje svoj prodajni put u Južnoj Koreji koju slijede ostala globalna tržišta među kojima za sada nema Evrope.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara