Kinez Xiao Xiao na putu oko svijeta posjetio Bosansku dolinu piramida

1636

Interesantno kamp-vozilo izazvalo je pažnju i znatiželju svih posjetilaca tunela Ravne u utorak 1. oktobra, a vozilo je vlasništvo Kineza po imeni Xiao Xiao, koji ovim vozilom putuje po svijetu, i upravo mu je jedna od destinacija ovogodišnjeg puta oko svijeta Bosna i Hercegovina i Bosanska dolina piramida.

MARKETING

– Odlučili smo se doći i ovamo jer smo čuli za BiH i bosanske piramide i to prije mnogo vremena. Inače, ovo mi je prvi dolazak u ovu zemlju, a tu smo uspjeli da se okupimo svi zajedno na jednom mjestu, još jedna zemljakinja, Kineskinja, prijateljica iz Indije, kao i prijatelj Eka Liu, koji je u Visokom već dvije sedmice. Posebno smo sretni jer smo u Bosni upravo na najveći nacionalni praznik naše zemlje, na 70.rođendan Narodne Republike Kine, pa smo tim povodom upriličili i jednu malu izložbu fotografija, na ulazu u tunele Ravne – ispričao nam je Xiao.

U Visokom već dvije sedmice boravi i joga majstor Eka Liu, koji je već postao prepoznatljiv sa svojim tradicionalnim šeširom.

– Ovdje je moguće pronaći sve, historijski aspekt, predivnu prirodu, kao i arheološki, duhovni i spiritualni aspekt. Ovo mi je prvi dolazak u Bosansku dolinu piramida i ovo je mjesto koje se zaista mora obići. Ovdje je moguće doživjeti specijalnu energiju, posebno energetsko iskustvo, a najbolje od svega je meditiranje u tunelima. Pored svega pomenutog, ono što me posebno oduševilo jeste povezivanje sa ljudima iz cijelog svijeta i prirodom ove predivne zemlje – ispričao nam je Eka.

Svojevrsni domaćin Kinezima u Visokom bio je Prijedorčanin Željko Aničić Jaco, koji je od 1985. godine živio u Francuskoj, a nakon toga od 1996. godine u Kini gdje je predavao historiju evropske umjetnosti.

– Cijeli svoj život se bavim jogom i meditacijom, a time sam se posebno počeo baviti u Kini. U svojim zimskim boravcima u Kini povezao sam se sa Ekom, dok se Eko i Xiao već poznaju sa jednog sličnog putovanja u Tibet, a eto sve se poklopilo da se svi zajedno okupimo ovdje u Bosanskoj dolini piramida, što je zaista jedna nevjerovatna i predivna slučajnost – ispričao nam je Jaco.

Inače, bitno je pomenuti da je Xiao na put oko svijeta krenuo 8. augusta, što je zlatni broj u Kini, a putovanje je krenulo iz Kine, preko Kazahstana, Rusije, Finske, Norveške, Švedske, pa Velike Britanije i glavnog grada Londona, zatim preko Francuske, Italije i Slovenije, a upravo na poziv prijatelja s kojima se sreo u Visokom, u putovanje je uključio i Bosnu i Hercegovinu. Nakon naše zemlje Xiao nastavlja put preko Albanije, Grčke, Turske, Gruzije, Armenije, Irana, Turkmenistana, Uzbekistana i Kirgistana, nazad do početne tačke i domovine Kine.

 

Visoko.co.ba/Semir Osmanagić Facebook page

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.