Naslovnica ZDK Politika KO ASDA ZDK: ...

KO ASDA ZDK: Saopćenje za javnost

89

Predstavnici nacionalnih manjina, naši sugrađani Romi, obratili su se na više adresa aktuelizirajući problematiku socijalno-neprofitnog stanovanja u naselju Brist. Radna grupa Gradske organizacije Stranke demokratske aktivnosti A-SDA je izašla na teren i uvjerila se u uslove stanovanja i življenja u navedenom naselju. Zaprepašteni smo uslovima stanovanja u navedenom naselju, posebno neuređenom infrastrukturom u naselju koja se odnosi na uređenje prilaza, parkinga i prostora oko zgrada.

Pozivamo gradsku administraciju da ne zatvara oči pred ovom problematikom koja im je dobro poznata i da hitno preduzmu mjere na stvaranju humanih uslova za življenje i stanovanje naših sugrađana u ovom naselju.

Građani Brista istakli su predstavnicima A-SDA Zenica problem neodržavanja zajedničkih prostorija zgrada u njihovom naselju. Oni su prisiljeni da plaćaju Gradu Zenica zakupninu za stanove u kojima žive, a koje su svojim sredstvima izgradile humanitarne organizacije i iste poklonile Gradu Zenica.

Poseban udar na standard građana naselja Brist predstavlja povećanje zakupnine koje je predložila gradska administracija, a Gradsko vijeće usvojilo, zanemarujući činjenicu da nijedan stanovnik naselja Brist nije zaposlen niti ima bilo kakvih stalnih izvora primanja.

Gradska organizacija A-SDA Zenica apeluje na gradsku administraciju i njenog čelnika da pod hitno upute Gradskom vijeću prijedlog za ukidanje sramno nametnute zakupnine koja se ne plaća nigdje na području Zeničko-dobojskog kantona za ovu vrstu socijalno-neprofitnog stanovanja.

Očito je da su nametanjem ovakvog ‘haraća’ našim nezaposlenim sugrađanima gradska administracija i gradonačelnik ‘izgubili kompas’ socijalne osjetljivosti, te im predlažemo da umjesto nametnute zakupnine koju netransparentno troše pomognu ovoj populaciji u omogućavanju humanih uslova života.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.