Naslovnica BiH Ko će obnašat...

Ko će obnašati dužnost ministara u Vladi FBiH nakon njihovih ostavki?

Zakonima i Ustavom Federacije BiH nije predviđeno ko obnaša dužnosti ministara u Vladi Federacije BiH nakon što izabrani zvaničnik podnese ostavku.

454

Kako nam je potvrđeno, ovo pitanje nije pravno regulisano u entitetu Federacija BiH zakonima, Ustavom, a niti pravilnikom ili uredbom.

Do sada je Vlada Federacije BiH praktikovala da problem obnašanja dužnosti ministra reguliše odlukama ili zaključcima i to u smislu da se najčešće odredi državni službenik kojem Vlada Federacije BiH da saglasnost za potpisivanje potrebnih dokumente kojim se osigurava normalno funkcionisanje ministarstva.

Na drugoj strani sva ostala, zakonom i Ustavom FBiH predviđena ovlaštenja ministra preuzima premijer Vlade FBiH.

U prijevodu, Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije do imenovanja novog ministra upravljat će državni zvaničnik kojeg odredi Vlada FBiH i premijer Fadil Novalić.

Podsjećamo, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara jučer je prihvatio ostavku i razriješio dužnosti federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića.

Čavara je kazao kako u narednom periodu planira obaviti dodatne konsultacije u vezi sa prihvatanjem ostavke ostalih ministara iz Demokratske fronte.

“Što se tiče njihovog rada u ministarstvima, ja nemam nikakvih posebnih primjedbi”, kazao je Čavara.

On je dodao kako je prihvatio odluku o razrješenju Reufa Bajrovića “prvenstveno iz razloga što je Bajrović pokazao do sada u radu, kao ministar u Vladi Federacije BiH, da ne poštuje institucije i Ustav Federacije BiH”.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.