Naslovnica Sport Borilački sportovi Ko će se prvi...

Ko će se prvi boriti protiv Anthonyja Joshue, Joseph Parker ili Deontay Wilder?

83
Wilder je prvak po WBC, a Parker po WBO verziji, a nezvanično, drugonavedeni bokser je bliži borbi protiv čovjeka koji je srušio višegodišnju vladavinu Vladimira Klička.

Iako ga je Wilder prvi izazvao na dvoboj, iz Joshuinog tabora već su uveliko pustili priču o dvoboju protiv Parkera.

“Lijepo je gledati borbe u Londonu, ali zna se gdje je hram boksa, u SAD-u. Ali ukoliko Joshua se želi poput male curice boriti u Londonu, doći ću mu na noge i nokautirati ga”, izjavio je nedavno 32-godišnji Wilder.

I dok ga je Wilder izazvao na borbu u SAD-u, Parker bi rado prihvatio borbu u Londonu, što je jedan od razloga zašto je vjerovatnija ta borba i to već u martu.

S finansijske strane nije zanemarljiva ni raspodjela novčanih sredstava. Poznati promoter Eddie Hearn se zalaže da Joshua od naredne borbe dobije čak 70 posto novca, odnosno više od 20 miliona eura, a na te uslove bi pristao samo Parker.

“Hearn se pravi lud. On stalno ponavlja da je Joshua najbolji bokser na planeti i da on zaslužuje veću pažnju i novce. Ako je Joshua stvarno toliko jak, ako je zaista pravi prvak, onda neka ga Hearn pusti na dvoboj sa mnom. Vidjet ćete onda svi da sam ja najbolji bokser svijeta”, izjavio je Wilder.

Hearnov odgovor se nije trebao dugo čekati, a on je bio itekako bezobrazan.

“Wilder je trenutno nebitan i nije u Joshuinom rangu. Neka se on prvo u februaru bori protiv Dilliana Whytea u Londonu, pa ćemo onda moći pričati o borbi sa Joshuom”, poručio mu je Hearn.

Wilder je imao spreman odgovor i na taj očiti pokušaj ponižavanja.

“Ja ću kad-tad uzeti sve pojaseve. Whyte je bokser niže kategorije, Hearn ga uvijek ‘izvlači’ kada želi izbjeći pravu borbu. No, ukoliko mi Hearn ponudi ugovor u kojem stoji da sigurno nakon što pobijedim Whytea imam borbu sa Joshuom, odmah ga potpisujem. Borit ću se protiv seljačića ukoliko je kralj sljedeći iza njega”, odgovorio je Wilder.

Novozelanđanin Parker kaže kako jedva čeka priliku protiv Joshue.

“Već se zamišljam kako nokautiram Joshuu. Poštujem ga, ali mislim da sam bolji bokser. On je jak, ali se brzo umara i sporije kreće i tu vidim svoju prednost. Siguran sam da on nema šanse u borbi sa mnom u 12 rundi”, rekao je 25-godišnji Parker čiji je promoter David Higgins u kontaktima sa Joshuinim i Wilderovim timovima oko eventualnih borbi.

Ipak, kako je nedavno izjavio, ipak je realnije da se Parker bori protiv Joshue.

A šta o svemu tome kaže 28-godišnji Joshua?

“Moja namjera je svima poznata. Želim postati i definitivno najbolji bokser u teškoj kategoriji, želim imati u svom vlasništvu sva četiri pojasa. Nadam se da ću se boriti i protiv Parkera i protiv Wildera i oduzeti im pojaseve do kraja 2018. godine. Nije mi bitno hoću li se boriti u Londonu ili u SAD-u, bitno je da do borbi dođe i da ih obojicu pobijedim”, rekao je samouvjereni Joshua.

Zanimljivo, nijedan bokser u historiji nije istovremeno držao titule u WBC, WBA, IBF i WBO verzijama otkako je WBO kreiran 1988. godine, a posljednji koji je bio blizu tom podvigu bio je Tyson Fury koji je nakon pobjede nad Vladimirom Kličkom u svom vlasništvu imao sve osim WBC titule.

  • Anthony Joshua

Anthony Joshua

Anthony Joshua

Država: Velika Britanija
Godine: 28
Visina: 198 cm
Doseg: 208 cm
Skor: 20-0 (20 nokauta)
Titule: IBF i WBA

  • Joseph Parker

Joseph Parker

Joseph Parker

Država: Novi Zeland
Godine: 25
Visina: 193 cm
Doseg: 198 cm
Skor: 24-0 (18 nokauta)
Titula: WBO

  • Deontay Wilder

Deontay Wilder

Deontay Wilder

Država: SAD
Godine: 32
Visina: 201 cm
Doseg: 211 cm
Skor: 39-0 (38 nokauta)
Titula: WBC

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.