Naslovnica ZDK Politika KO SDP ZDK: I...

KO SDP ZDK: IN MEMORIAM Josip Broz Tito

137

​​Danas, 4. maja navršava se 38 godina od smrti Josipa Broza Tita, Maršala Jugoslavije.

Svake godine na ovaj dan s poštovanjem i ponosom sjećamo  se lika i djela  druga Tita i njegovih univerzalnih poruka  „Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu svoga oka“, čiju smo vrijednost i puni smisao shvatili tek krvavih 90-tih godina prošlog stoljeća. Poslije dešavanja u vremenu koje smo ostavili iza nas, shvatili smo značaj i vrijednost  ideje „bratstva i jedinstva“ koja se suprostavljala mržnji  među narodima, nacionalizmu i podjelama.

Svjedoci smo i pokušaja obezvrjeđivanja vremena i djela druga Tita. Međutim, danas kada su mnogi opterećeni mržnjom,  podjelama i netrpeljivošću, nostalgično se prisjećamo boljeg, ali nažalost prošlog vremena koje nam je ostavio Tito. Mi koji se sjećamo Tita, dobro se sjećamo i vremena sigurnosti, blagostanja i mira.

U vremenu kada su nacionalistički zlotvori i bahati lideri podijelili zemlju, ubijedili narod da ne mogu živjeti zajedno i u besmislenom, agresorskom i osvajačkom ratu razorili našu predivnu zemlju Bosnu i Hercegovinu, nadu za ponovnim zajedničkim životom u miru, blagostanju i sreći daje nam saznanje da se sve više, u svijetu i kod nas, spoznaje veličina i historijska vrijednost Josipa Broza Tita, ličnosti koja je obilježila svjetsku političku scenu.

Mi koji smo živjeli u vrijeme Tita i koji ga  se s ponosom sjećamo, i danas, 38 godina nakon njegove smrti , sigurni smo u jedno: Nismo i nećemo zaboraviti veličinu Titovog lika i djela.  I dalje ćemo hrabro koračati putem koji  nam je Tito zacrtao, putem kojim nas je Tito vodio. I ovo  današnje naše podsjećanje na Tita  dokaz je da i poslije 38  godina nije zaboravljen i da se rado sjećamo prošlog, sretnog vremena u kojem smo živjeli s Titom. Dok živimo mi, živjet će i Tito .

S poštovanjem   i ponosom  nosit ćemo Tita  u  srcu  i  čuvati od zaborava.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.