Naslovnica ZDK Politika Ko su najveći...

Ko su najveći politički autoriteti iz ZDK kojima je narod dao najviše glasova: Džaferović, Mehmedović, Galijašević, Zaimović, Smajić

502

Iako nisu još obrađeni 100% svi glasački listići i sva biračka mjesta već možemo praviti prve analize nedavno održanih općih izbora u BiH. Na osnovu dobijenih glasova za sve razine vlasti jasno je kako je SDA ubjedljivi pobjednik u ZDK, a njihovi kandidati su odnijeli i pojedinačno najviše glasova.

Šefik Džaferović je iz Zavidovića i pobjednik je u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva. Džaferović je osvojio 204.359 glasova na obrađenih 98,35 glasova.

Šemsudin Mehmedović je iz Tešnja. Bio je kandidat za Državni parlament u izbornoj jedinici 4 gdje zajedno glasaju ZDK i SBK odnosno 24 grada. Mehmedović je kao treći na listi osvojio najviše 28.094 glasa na obrađenih 91,56% glasova.

Miralem Galijašević je aktuelni premijer ZDK i predsjednik KO SDA ZDK, porijeklom iz Maglaja sa dugogodišnjom adresom stanovanja u Zenici. Bio je kandidat za Federalni parlament u izbornoj jedinici 5 koja broji sedam gradova ZDK (Zenica, Žepče, Maglaj, Zavidovići, Tešanj, Usora, Doboj jug) i osvojio 14.827 glasova do sada na 318 obrađenih biračkih mjesta od ukupno 340 koliko ih ima.

Mirsad Zaimović iz Kaknja je aktuelni direktor BH Telecoma i bio je nosilac liste u našoj izbornoj jedinici šest za Federalni parlament koja broji pet gradova: Visoko, Kakanj, Breza, Olovo, Vareš. Na 91,81% obrađenih glasova Zaimović je osvojio 6.637 glasova.

Himzo Smajić iz Tešnja aktuelni je ministar u Vladi ZDK. Bio je nosilac SDA liste za Skupštinu ZDK i na 89,17% prebrojanih glasova osvojio je 7.568.

Druga po snazi stranka u ZDK nakon ovih izbora je SDP, a prema osvojenim glasovima vrijedi istaći Zukana Heleza koji je bio kandidat za Državni parlament i koji je osvojio 15.826 glasova, kao i predsjednika KO SDP ZDK Senaida Begića koji je u izbornoj jedinici pet ostvario rezultat od 5.404 glasa.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.