Koja je hrana lagana za stomak ukoliko patite od probavnih problema

176

Ako već duže vrijeme imate probavne probleme, trebali biste onda znati koja je to hrana lagana za vaš stomak.
Moderni način života, nepravilne prehrambene navike i nedostatak vježbanja stvorili su kod mnogih ljudi probleme s probavom poput iritabilnog crijeva, piše Food.ndtv.com. Uobičajeni simptomi loše probave uključuju kiselinu, zatvor, nadutost, mučninu, bol, upalu i proliv.

Hrana koja je lagana za naš stomak:

Banane

Visoki sadržaj tečnosti u bananama je dobar za one koji pate od proliva. Ovo mekano voće lako se vari, a sadrži i mnogo hranjivih i zdravih sastojaka.

Jaja

Jaja su popularno jelo za doručak, jer sadrže veliku količinu proteina. Bogata su kalcijumom i drugim hranjivim sastojcima. Osim toga, jaja vam neće teško pasti na stomak. Također, izbjegavajte dodavanje teško probavljivog sira ili maslaca tokom kuhanja jaja.

Piletina

Piletina je poznat izvor proteina i ne sadrži ugljikohidrate i vlakna. Dobra je opcija za ljude koji imaju osjetljiva crijeva, jer je stomak lako svari.

Mliječni proizvodi

Sve vrste mliječnih proizvoda sadrže malo vlakana tako da pogoduju probavi. Pokušajte u svoju prehranu uvrstiti ona mlijeka ili sireve koji ne sadrže mnogo masti.

Rafinirano brašno i žitarice

Oduvijek se smatralo da treba izbjegavati rafiniranu hranu, naročito ukoliko patimo od loše probave. Ali, istina je ipak drugačija. Rafinirano brašno i žitarice se prerađuju tako da se tokom tog procesa uklanja kvasac što olakšava probavu ove hrane.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara