Naslovnica Lokalne Teme Politika Koja je uloga...

Koja je uloga Općinskog vijeća ako se ne pita ništa, a košta nas cca.200.000KM u jednom mandatu?

882

Posljednja dešavanja na relaciji OO SDP Visoko i RTV Visoko, a vezano za objavljivanje, tačnije neobjavljivanje stranačkih saopćenja po ko zna koji put vraća nas na pitanje koja je zapravo uloga Općinskog vijeća Visoko i onih 25 izabranih vijećnika na izborima kad se oni ne pitaju ništa!?

Ukratko, Općinsko vijeće Visoko je izglasalo Odluku na osnovu koje je javno preduzeće RTV Visoko finansirano najvećim dijelom iz budžeta, dakle parama svih nas, dužno emitovati saopćenja svih stranaka jednako kao i saopćenja one stranke na vlasti. I u teoriji je to zvučalo lijepo dok je praksa pokazala da to i ne funkcioniše.

Ovo je samo jedan u moru primjera. I nije to samo za vrijeme ove vlasti, tako je od 1995.godine. Na hiljade je neodgovorenih vijećničkih pitanja od tada do danas, isto toliko neispoštovanih Odluka, zanemarenih Prijedloga i netretiranih Nacrta. Pojednostavljeno, šta god da radi OV Visoko i kakve god odluke i zaključke da donosi, Izvršna vlast radi šta joj je ćejf, osobito u ovoj varijanti oko para gdje su u ovom mandatu smislili famozno trezorsko poslovanje te dijele pare po vlastitom nahođenju. Čak nemaju ni pomoćnika načelnika za finansije pune dvije godine.

A kad je već tako postavlja se objektivno pitanje zašto nam služi OV Visoko osim da nerealizovani pojedinci liječe svoje frustracije pred kamerama RTV Visoko. Njih 25 se ne pita ništa, niti postoji instrument i poluga u sistemu koja bi natjerala predvodnika Izvršne vlasti da poštuje njihove odluke, izuzev da svaki nezadovoljni vijećnik piše krivične prijave i uzaludno gubi vrijeme. Najkonkretnije, u slučaju koji navodimo menagmnet RTV Visoko jednostvano kaže: Nećemo da vam emitujemo vaša saopćenja, briga nas što se finansiramo i vašim parama i šta ćemo sad? Ukoliko imaju podršku načelnika Općine, nezadovoljni SDP, BPS, SBB, A-SDA ili bilo ko drugi je nemoćan.

Svih 25 vijećnika koje biramo na izborima imaju i paušale koji iznose 140KM + svaka Sjednica 70KM. Dakle, svaki vijećnik za četiri godine mandata nas košta 6.720KM ili sve ukupno Općinsko vijeće Visoko nas košta 168.000KM bez uračunatih ovih 70KM po Sjednici, a obaveza je jednom mjesečno da se održi Sjednica. Toliko budžetskih para, a ne pitaju se ništa i njihove odluke su važne samo u teoriji dok u praksi i ne moraju biti.

Svakako se sve pita onaj koji nas košta 165.600KM u nettu za četiri godine bez dodatnih i posebnih troškova i “bijelog hljeba” nakon mandata. Stoga je potpuno besmisleno gubiti vrijeme i komplicirati oko Lokalnih izbora birajući predstavnike Zakonodavne vlasti koji se ne pitaju ništa i jednog predstavnika Izvršne vlasti koji se pita sve. Bar je praksa tako pokazala.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.