Koji model će biti Svjetski automobil godine?

90

Lista kandidata za “Svjetski auto 2019.” (World Car of the Year) skraćena je sa 40 imena na 10 finalista, a pobjednik će biti poznat 17. aprila.

MARKETING

U najuži izbor za ovo prestižno zvanje ušli su sljedeći modeli automobila: električni Audi e-tron, BMW Serije 3, Ford Focus, Genesis G70, Hyundai Nexo sa vodoničnim gorivnim ćelijama, električni Jaguar I-Pace, Mercedes A klase, Suzuki Jimny, Volvo S60/V60 i Volvo XC40.

O pobjedniku će odlučivati žiri koji se sastoji od 86 međunarodnih automobilskih novinara, a lista će u međuvremenu još jednom biti skraćena.

Najprije će 5. marta, na sajmu u Ženevi biti objelodanjen najuži krug kandidata za titulu Svjetski auto 2019, da bi ime pobjednika bilo saopšteno na sajmu automobila u Njujorku, 17. aprila.

Osim u glavnoj kategoriji, održaće se i izbori u pratećim klasama. Tako će se za zvanje Svjetskog urbanog (gradskog) automobila 2019. nadmetati: Audi A1, Hyundai AH2/Santro, Kia Soul, Seat Arona i Suzuki Jimny.

Za titulu Svjetskog luksuznog automobila 2019. bore se: Audi A7, Audi Q8, BMW Serije 8, Mercedes CLS i Volkswagen Touareg.

Kandidati za priznanje Svjetski sportski auto godine su: Aston Martin Vantage, BMW M2 Competition, Hyundai Veloster N, McLaren 720S i Mercedes-AMG 4-door Coupe.

U kategoriji Svjetski ekološki auto 2019. učestvuju: Audi e-tron, Honda Clarity PHEV, Hyundai Nexo, Jaguar I-Pace i Kia Niro EV.

Na kraju, žiri će odlučivati i o najbolje dizajniranom svjetskom automobilu 2019, a kandidati za ovo priznanje su: Citroen C5 Aircross, Jaguar E-Pace, Jaguar I-Pace, Suzuki Jimny i Volvo XC40.

Podsjećamo, prošlogodišnji sveukupni pobjednik u izboru “Svjetski automobil godine” bio je Volvo XC60.

Komentari

komentara