Koliko će biti podrške EK-a putu Bosne i Hercegovine ka EU?

51

Bosna i Hercegovina je voljom političara koji je predvode i uz pasivnost građana još daleko od otvaranja pregovora o članstvu u evropskoj integraciji. Šta imenovanje novog evropskog komesara za pregovore o proširenju znači za evropski put BiH?

MARKETING

Uprkos špekulacijama da će Dubravka Šuica iz Hrvatske ili Janez Lenarčič iz Slovenije doći na čelo Evropske komisije za proširenje, izbor Ursula von der Leyen je mađarski političar Laszlo Trocsany. Novi komesar, bivši ministar pravde Mađarske u Vladi Victora Orbana, odranije je poznat kao osoba u vrijeme čijeg su mandata Mađarsku potresale antievropska i antimigraciona politika.

– Brine me jedino što je u političkom smislu veoma blizak Orbanu. Ali ključne konce kad je u pitanju politika proširenja opet će vući Evropska komisija. Nezvanično, ministar vanjskih poslova koji dolazi iz Španije, a koji je i aktuelni ministar, pokazao je interes ka evropskom putu BiH. Opet, mislim da ja najviše do nas – kaže Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH.

Prvi zadatak novog komesara bit će ubrzavanje priključivanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Već ranije Vlada Mađarske podržavala je napore Srbije ka njenom evropskom putu, no za BiH nisu imali konkretnije riječi podrške. Ipak, prošlogodišnja posjeta Trocsanyja našoj zemlji otvorila je razgovore dvije zemlje o evropskom putu BiH.

– Premijer Orban je podržao proširenje u skladu sa svim procedurama koje taj proces zahtijeva i u tome nema ništa sporno. Podržavamo odluku Evropske komisije i očekujemo da ćemo imati dobru saradnju s komesarom Trocsanyjem – kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH (SDA).

Iako domaće vlasti od izbora novog komesara očekuju brži put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, glavni je, ipak, angažman bh. političara.

– Ovo imenovanje omogućit će nastavak ideje proširenja Evropske unije u onolikoj mjeri koliko to bude moguće, ali je evidentno da do nekog novog daljeg proširenja sigurno neće doći u narednom srednjoročnom planu. Sigurno ne za vrijeme mandata ove Komisije, u narednih pet godina – smatra analitačar Srećko Latal.

Skoro 20 godina evropski put Bosne i Hercegovine više je vizija nego projekat bh. vlasti. Bez obzira iz koje države dolazi novoizabrani komesar, uslovi zvaničnog Brisela ostaju isti. Ministar vanjskih poslova Slovenije nedavno je zatražio da se već u oktobru aktivira otvaranje pregovora o članstvu za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, a za Bosnu i Hercegovinu pomaka nema.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara