Koliko je inicijativa potrebno da ograničimo rijaliti?

Agencija za elektronske medije (AEM) Crne Gore, a na inicijativu “Media centra”, je ograničila emitovanje rijaliti programa iz Srbije. I to, kakao navode – zbog svoje djece, prenose podgoričke Vijesti.

512

“Amin!”, povikaše i neznabošci.

MARKETING

“Godinama televizije iz republike Srbije preko kablovskih operatera emituju tokom celog dana rijaliti programe u kojima se često promoviše nasilje i govor mržnje”, rekao je Goran Đurović, direktor organizacije “Media centar”.

Govor mržnje, nasilje, promiskuitet i sex skandali dostojni jednog bestsellera – sve je sad pod šifrom, koja, sigurno neće spasiti, ali će bar malo zaštiti fizički, mentalni i moralni razvoj crnogorske omladine.

Pa, ko čeka, taj, eto, i dočeka. A kada smo kod čekanja, koliko isto sljeduje omladinu iz okoline?

Pozivi u pomoć su upućeni već davno. U više navrata. Pitaju se šta se desilo sa cenzurom? Gdje je granica u medijskom svijetu i da li postoji uopšte?

I mi se pitamo da li postoji još nešto da je ostalo što se servira tek u kasnim večernjim časovima? I svima nam je jasan efekat koji ima. I ako izuzmemo uzročno-posljedični slijed – a koji kaže da smo mi stvorili rijaliti, ne on nas – pitamo se šta nam je činiti. Jer, zaboravljamo jedan bitan faktor koji važi u svakoj, pa i ovoj realnosti.

Nisu naša djeca kriva što mi volimo da gutamo šupalj sadržaj.

Oni bi da se bore, ako smo se mi predali.

Izuzmimo i to da je intima na cijeni, itekako, ma gotovo jednako kao seksualne tenzije i naznake koju mi voajerišemo, pa i sve kritike kritikinih kritika (uključujući i ovu). Izuzmimo prodaju sadržaja, po viskoj cijeni. Jedan po jedan klik i pregled. Jer ništa nije vrijedno razvoja jednog djeteta.

U tom smislu, moja vam je preporuka da gledate te realne prikaze nas, jer to negdje i jesu, ali dajte djeci zabranu, zaključajte kanala pa nek bude tako dok su bar pod vašim krovom. Poslije nek’ gledaju šta hoće. Ma nek’ odu vala i pod taj isti krov koji je ozvučeni i obgrljen kamerama.

Vi, kao roditelji svoje djece i sve djece koja žive pod krovom vaše zajednice, zadruge, farme, grada, imanja, države, ste tome dužni jer to vam je posao.

Ukoliko niste primjetili, oni zovu u pomoć kada pokažu interesovanje za taj sadržaj. Da li ih čujemo?

lolamagazin.com/visoko.co.ba

Komentari

komentara