Naslovnica Zanimljivosti Koliko kafe d...

Koliko kafe dnevno trebate piti ako želite zaštititi svoje srce

67

Penzioneri bi trebali piti četiri šoljice kafe dnevno kako bi zaštitili i obnovili mišiće srca, pokazalo je novo istraživanje. Razina kofeina, koja se nalazi u četiri šoljice kafe, može pomoći u zaštiti krvnih žila i popraviti srce nakon srčanog udara, tvrdi se u istraživanju, piše Daily Mail.

Kofein pomaže pri smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, srčanog udara. Njemački naučnici misle kako kofein stvara stanice koje oblažu arterije i vene te ih čine zdravijim, poboljšavajući njihovu sposobnost oporavka nakon oštećenja. Naučnici tvrde kako kofein posebno može pomoći starijim ljudima čija su srca prirodno slabija i imaju veće šanse za razne bolesti.

Istraživanje je provedeno na Univerzitetu Heinrich-Heine i Istraživačkom institutu IUF-Leibniz za medicinu u Dusseldorfu u Njemačkoj. Otkrili su kako sastojak, koji se može pronaći i u čaju te pićima poput Coca-Cole, uveliko pomaže srcu.

Kofein, između ostaloga, jača mitohondrije, koji stanicama daju energiju pa su ih sposobne održati zdravijima i zaštititi ih. Stoga, ako još razmišljate da su više od dvije kafe dnevno previše, prestanite i slobodno uživajte u omiljenom vrućem napitku.

radiosarajevo.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.