Koliko košta testiranje na koronavirus?

140

Provjerili smo cijene testiranja na koronavirus u certifikovanim laboratorijama u našoj zemlji. To su i jedini priznati testovi u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. U javnosti su se, u posljednje vrijeme, pojavile različite informacije o cijeni komercijalnih testiranja. Razlika u cijeni je velika – od 30 do čak 200 maraka.

MARKETING

Nakon što je zvanično licenciran, Laboratorij za izolaciju i identifikaciju koronavirusa u Općoj bolnici u Tešnju, uz medicinski indicirana testiranja, počeo je i komercijano testiranje na prisustvo koronavirusa. U ovoj zdravstvenoj ustanovi ističu kako zabunu među one koji žele obaviti komercijalno testiranje ne prisustvo korona virusa, unose različite cijene u pojedinim zdravstvenim ustanovama.

„Veliku zabunu stanovništvu unosi testiranje na prisustvo korona virusa tzv PCR test i serološki testovi koji identificiraju prisustvo antitijela u krvi i koji je puno jeftiniji u odnosu na ove testove koji se rade PCR metodom. To zbunjuje narod kako je negdje skuplji, a negdje jeftiniji taj test“, kaže dr. Hasan Škiljo, direktor Opće bolnice Tešanj.

Cijena serološkog testiranja se kreće oko 30 maraka. PCR test je mnogo složeniji, pa je i skuplji.

„Komercijano testrianje u našoj ustanovi radi se prema pravilniku Federalnog ministarstva zdravstva i njegova cijena je 215 maraka”, kaže Hasan Škiljo, direktor Opće bolnice Tešanj.

U toku je proširenje kapaciteta, kada će laboratorij Opće bolnice u Tešnju moći odgovoriti na sve veće zahtjeve građana za komecijalnim testiranjem, prije svega zbog sve rigoroznijih restriktivnih mjera koje prema našoj zemlji uvode neke, prije svih susjedne zemlje.

visoko.co.ba/federalna.ba

 

Komentari

komentara